Глумица Савина Гершак за Глас Српске: Спремна сам за повратак на филм

Ратомир Мијановић
Глумица Савина Гершак за Глас Српске: Спремна сам за повратак на филм

Требиње - Не постоји љубитељ филма на овим просторима који није чуо за Савину Гершак. Прелијепа плавуша, бивша тенисерка, оставила је трајан печат у филмовима Живка Николића.

Секс симбол бивше Југославије ових дана борави у Требињу на медитеранском филмском фестивалу, а "Гласу Српске" је испричала како су изгледала снимања филмова, сарадња са колегама, али и зашто се окренула психологији, након успјешне филмске каријере.

Када је први пут Живко Николић позвао на снимање филма "Смрт господина Голуже", каже Савина, била је неприпремљена, тек стигла у Дубровник авионом из Њемачке, али јој то није представљало проблем.

- Нису ме пустили ни да узмем ствари у Љубљани, тако да сам дошла само са једном торбицом. Нисам знала ни шта је камера, ни који се филм снима, ни ко игра. Рекли су само "дођи". Али, била сам срећна што су ме позвали, јер сам имала жељу да снимам филмове. У школи сам играла у позоришту, тако да је та жеља трајала од малих ногу. То је било као да сам добила погодак на лоту. И само снимање за мене је било веома лако, што су сви примијетили - рекла је Савина.

Након што је снимила посљедњи филм 1990, посветила се студијама психологије.

- Студирање је било моја тајна љубав и то није било случајно, јер сам жалила што нисам завршила студије. Требала сам играти у филму "Раша хаус". Звали су ме у Лондон и направила сам пробно снимање са Шоном Конеријем. У том филму је требало да игра Мишел Фајфер, али она није хтјела да прихвати ту улогу, и након тога нашли су мене. У међувремену, Фајферова се предомислила и прихватила улогу. Да се то остварило, вјероватно, никада не бих студирала психологију - додала је Савина.

У неколико филмова Живка Николића глумила је са Петром Божовићем, са којим испочетка није била "у најбољим односима".

- У "Чуду невиђеном" скоро да није ни разговарао са мном. Тек послије много година постали смо велики пријатељи, а касније је он у манастиру Савина био и мој крштени кум - рекла је Савина.

Каже да се са радошћу сјећа заједничких сцена са Драганом Николићем, Батом Живојиновићем, Данилом Батом Стојковићем, Љубишом Самарџићем, Весном Пећанац и многим другим глумцима.

- Било ми је велико задовољство учити и гледати шта они раде. А тек приватно колико је било забавно! Они су тада још интересантнији него на филму. Знали су да нисам глумица, а примили су ме безрезервно и од мене нису очекивали ништа - додала је Савина.

Прелијепа сјећања, каже, има и на вријеме сарадње са редитељем Живком Николићем.

- Моје фотографије су случајно дошле у руке редитељу Живку Николићу или његовом помоћнику, не сјећам се више, и они су поручили да морам доћи. Била сам у Њемачкој, назвали су ме и рекли "Одмах дођи!" - рекла је она.

Са 28 година напустила је филм, али је рекла да ће се поново вратити.

- Када би стигла понуда за снимање, добро бих је погледала. Не бих сада снимала свашта. Требало би да буде нешто квалитетно, али не у смислу да ја одлучујем да ли је квалитетно или не, већ ако бих се пронашла у тој евентуалној улози, можда бих поново била на филму - казала је Савина.

Фестивал

У оквиру Трећег фестивала медитеранског и европског филма у Требињу приказан је филм "За краља и отаџбину", редитеља и сценаристе Радоша Бајића, којем је уручено признање "Изузетна повеља Леотара". Бајић је, поздрављајући публику, говорио о значају овог филма, истичући важност да се и Србима дозволи да кажу истину. Он је нагласио да даје пуну подршку филмском фестивалу у Требињу.

Након филма услиједио је концерт групе "Serbian jazz BRE". Због дана жалости и сјећања на егзодус Срба из Хрватске, данас ће бити само пројекције филмова. У 20.30 часова биће приказан филм "Оток љубави", у режији Јасмиле Жбанић, а одмах послије њега публика ће моћи да ужива у филму "Бездушни 2", у режији Романа Пригунова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана