Гласов 19. међународни сајам књиге: Смотра писане ријечи

Александра Маџар
Гласов 19. међународни сајам књиге: Смотра писане ријечи

Бањалука - Припреме за "Гласов" 19. међународни сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме, који ће бити одржан од 17. до 22. септембра у Спортској дворани "Борик" под мотом "Књига је јединствена, преносива магија...", приводе се крају, а издавачи и посјетиоци и ове године биће у прилици да седам дана уживају у писаној ријечи.

Сви поклоници књиге већ од 10 часова моћи ће да заплове у  чаробни свијет мисли преточених у ријечи. Свечано отварање најављено је исти дан у 17.25 часова, а част да књижевном бесједом посјетиоце уведе у мистерију књиге припала је књижевнику Миленку Стојичићу.

Издавачи су, као и сваке године, припремили најновија издања која су обиљежила читалачку сезону, али и старе добре класике који су увијек тражени на штандовима.

Као и претходних година, учешће су потврдили бројни излагачи из Србије. Посјетиоце увијек привуку занимљива издања на штандовима издавачких кућа "Лагуна", "Мали принц", "Светигора", "Пчелица", "Креативни центар", "Вулкан", "Службени гласник" и других. 

- У току су контакти са излагачима из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске који су изразили жељу да излажу у Бањалуци - најавила је руководилац сајма књиге Петра Ивић.

Из Републике Српске и ФБиХ своја нова издања представиће  издавачке куће "Мџ Боок", "Библионер", Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Удружење издавача РС, "Новости", "Наклада Мате" и многи други.

Ивићева је најавила и свакодневне промоције издања која су се појавила у току протекле године, а посјетиоци ће имати прилику да се друже са књижевницима и разговарају о њиховим дјелима.

Награде

И ове године биће додијељене традиционалне награде "Моштаница" за издавачки подухват, "Липље" за савремену књижевност, "Гомионица" за књигу за дјецу и "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности. Проглашење награђених по одлуци жирија 19. међународног сајма књиге биће одржано 19. септембра у 12 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана