Фото-прича Демофеста одсвирала почетак

Мирна Пијетловић
Фото-прича Демофеста одсвирала почетак

Бањалука - Изложбом "10 година врхунског звука" рађеној у продукцији бањалучког музичког фестивала "Демофест", отворена су три новоопремљена изложбена салона у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Биће то прилика, како је најавио директор Банског двора Милорад Петрић, да се на један нов начин и у новом простору, гдје до сада нису били изложбени салони, представе умјетници, нарочито они који се баве фотографијом, јер за то, како је истакао, постоји реална потреба.

- Некада су у овом простору биле канцеларије и кабинети, а за вријеме бана Милосављевића, овај простор је у ствари била његова спаваћа соба - казао је Петрић.

Простор је корисне површине око 470 квадратних метара и састоји се од три салона који су смјештени на другом спрату и носе сљедећа имена: Салон бана Светислава - Тисе Милосављевића, Салон фотографије и Салон банова Врбаске бановине.

- Задовољство нам је што смо управо изложбом, којом фестивал "Демофест" улази у своју десету годину постојања, отворили нове изложбене салоне - казао је Петрић.

Како су се сложили и актуелни градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, као и будући, новоизабрани Игор Радојичић, "Демофест" је регионални бренд и град треба да га подржи, како финансијски, тако и организационо.

Директор "Демофеста" Бранкица Јанковић истакла је да јој је посебна част што ову изложбу могу да поклоне свим љубитељима фестивала.

Поставка обухвата најзначајније моменте "Демофеста" ухваћене кроз објектив фотоапарата, идејна графичка рјешења, музичка издања и друге меморабилије, кроз које је представљена својеврсна биографија овог фестивала.

Виртуелни обилазак

Просторије и поставке у Банском двору Културном центру могуће је и виртуелно обићи.

- Имали смо потребу да за све оне који нису у могућности да дођу у нашу културну институцију, али и у Бањалуку, омогућимо виртуелни обилазак свих просторија, а све уз подршку компаније "Google" - истакао је Милорад Петрић.

Санација

Када је у питању санација Банског двора, Милорад Петрић каже да они као институција за тај велики подухват, немају новца. Према ријечима будућег, новоизабраног градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, ова културна институција би требало да буде епицентар културних дешавања у граду.

- Објекат заслужује физичку реконструкцију због лошег стања у којем се налази, али је то поприлично велико улагање. За та средства аплицираћемо према различитим фондовима, за чију реализацију ће требати и неколико година - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана