Фоча: Заборављени див поезије

Радмила Ђевић
Фоча: Заборављени див поезије

Фоча - Изложба "Пјесник небом осијани" посвећена 200-годишњици од објављивања прве пјесме Симе Милутиновића Сарајлије (1791-1847) отворена је у Фочи.

Див српске поезије прву пјесму "Српска мома" објавио је прије два вијека, а изложбу постављену у уторак увече у Центру за културу и информисање приредила је Народна и универзитетска библиотека РС из Бањалуке.

Фочаци имају прилику да први пут виде увеличане копије рукописа великана пјесништва и исјечке из тадашње штампе. Изложени су и портрети Симе Милутиновића Сарајлије, али и његових савременика Вука Караџића и Петра Другог Петровића Његоша.

Књижна грађа и богата пјесникова заоставштина која се чува у архиву Српске академије наука и уметности открила је мање познате чињенице о овом ствараоцу. Сима Милутиновић Сарајлија био је поета којем се дивио Гете описујући га као малог пјесника из велике народне поезије. Он је био и Његошев учитељ, учесник српских устанака, али и човјек силног полета.

Поставку је отворио начелник општине Фоча Радисав Машић који је рекао да је Сарајлија многим српским пјесницима био велики узор.

Пјесник коме је посвећена поставка је, према ријечима декана Филозофског факултета у Нишу Горана Максимовића, један од првих стваралаца који је поставио темеље српског романтизма.

- Он је незаобилазан у било ком прегледу српске књижевности, али, нажалост, српски народ је склон заборављању. Ми смо добрим дијелом Сарајлију потиснули и заборавили као пјесника, писца, личност и човјека који је био испред свог времена и размишљао на свој начин - каже Максимовић.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић истиче да је изложба један од озбиљнијих покушаја да Сима Милутиновић не падне у заборав.

- Једног од најзначајнијих и најталентованијих пјесника на овај начин сачуваћемо за нова покољења и представити све његове вриједности и квалитете које је имао - рекао је Пантовић.

Путујућа поставка

Координатор изложбе Зоран Кисић из Народне и универзитетске библиотеке РС каже да је поставка заправо докторска дисертација Јелене Јањић која руководи Одјељењем за библиографију у овој институцији.

- Планирано је да изложба обиђе све општине источне Херцеговине, тако да се заокружи путовање поставке која је значајна за све нас - каже Кисић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана