Фестивал фестивала: Тетовиране душе људи без завичаја

Ратомир Мијановић
Фестивал фестивала: Тетовиране душе људи без завичаја

Требиње - Градско позориште Културног центра из Смедеревске Паланке представило се требињској публици петог дана Фестивала фестивала комадом "Тетовиране душе", према тексту Горана Стефановског, а у режији Фуада Табучића.

Сложена и слојевита драма о несрећним судбинама емиграната, људи без завичаја у великом свијету, који се "у свом безглавом бјекству од слободе тетовирају" идејама и идентитетима социопатолошке маргине - у инсценацији ансамбла из Смедеревске Паланке на републичком фестивалу драмских аматера Србије у Кули освојила је друго мјесто.

- Дуго смо размишљали коју представу да урадимо у овој, за нас значајној, години. Наша представа као да је извучена из актуелног тренутка свих држава екс - Југославије. Овај текст је веома актуелан, говори о нашој емиграцији и проблемима са којима се сусрећу. Поставља уједно и питање да ли је иностранство заиста обећана земља или само фарса. Требиње је круна позоришног аматеризма на овим просторима. Нама је жао да од 1988. године нисмо долазили у Требиње. Искрено речено, ово је круна и мог глумачког рада и уједно велика награда за нас. Ми се већ осећамо као победници, јер смо дошли на ову смотру. И задовољни и срећни и испуњени смо усхићењем након доласка у Требиње - каже Раде Михајловић, најискуснији глумац из Смедеревске Паланке.

У оквиру пратећег програма фестивала, у Галерији Културног центра одржана је трибина под називом "Прво бјеше аматеризам", на којој су представници позоришта и други учесници фестивала разговарали о теми позоришног аматеризма данас. Указали су на то да је овај вид стваралаштва небригом друштва и погрешним културним политикама у многим срединама доведен на ивицу опстанка.

Програм

У званичном програму Фестивала фестивала до сутра ће бити одигране још двије представе. Данас наступа Драмска скупина "еРКаВе" - Удружења студената историје хрватских студија Универзитета из Загреба те Француски клуб из Вараждина са представом "Слушкиње", по тексту Жана Женеа и у режији Кристијана Жан-Мишела Јалжечића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана