Емотиван наступ уз музичку чаролију Владе Поданија

Цвија Мркоњић
Емотиван наступ уз музичку чаролију Владе Поданија

Бањалука - Сарајевски музичар Владо Подани још једном је, на велику радост бањалучке публике, свим заљубљеницима у његове ноте подарио звуке јединствених ритмова, етно-мотива, модерних праваца и класичних стилова.

Концерт је одржан у суботу у Банском двору Културном центру, а присутни су више од сат уживали у свакој ноти савршене музичке хармоније коју је донио Подани заједно са "Оркестрал пројектом".

- Представљен је комплетан посљедњи албум под називом "2012". На сцени су наступили и бањалучки симфоничари, хор "Пројект", вокали Аделита Ризвановић и Ена Ђапо, Културно-умјетничко друштво "Даире", као и сопран сарајевске опере Драгана Глумац - казао је Подани.

Он је додао да све умјетнике који наступају на сцени са њим сматра саставним дијелом својих креација. Публика је синоћ у једној од најакустичнијих концертних дворана у Европи имала прилику да ужива у композицијама "2.0.1.2.", "Дамар", "Тајм", "Дилбер", "Ши", "Кап", "Барок", "Дрим", "Вјетар" и "Фајерплејс" на којима је своје завидне вокалне способности показала Драгана Глумац.

- "Пет вијекова" је композиција која траје 13 минута и осликава вријеме од доласка Османлија на ово подручје до тренутка када останемо сами и своји. На њу се наслања композиција "Свадба", која је урађена на бази гламочког кола - рекао је велики музичар о двије композиције које су изазвале највише пажње.

Плесачи "Даира" током извођења "Свадбе" доминирали су на сцени, а са овом композицијом прошле године на Фестивалу фолклора у Турској освојили су четврто мјесто.

Бањалучани, за које Владо тврди да имају јак културолошки одгој, још једном су показали колико цијене његов рад испративши сваку композицију громогласним аплаузом.

- Све што радим дјело је универзума, ја сам поштар и ствари које долазе из разних праваца сакупљам и предајем публици као један високи емотивни набој. То људи препознају - истакао је Подани.

Иако нема обичај да излази на бис, музичар је овај пут, на опште одушевљење љубитеља његовог дјела, направио изузетак и још једном извео своју чаролију саткану од звукова.

Сљедеће године у септембру Владо Подани обиљежава пуних 30 година каријере. То су године кроз која га је, како каже, искуство испеглало.

- Нисам човјек који се бави музиком. Ја музику живим. Да не могу живјети од музике ништа друго не бих радио, јер се овако најбоље изражавам. Једино тако мој организам је жив - рекао је о свом раду овај талентовани музички виртуоз.

Нови албум

Владо Подани вриједно ради на свом трећем албуму и каже да музику не ради себи већ публици која има различите филтере разумијевања и пориве емоција.

- Настојим да радим тако да свако себи може да задржи два тона која му се свиђају - казао Владо Подани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана