Дјечија библиотека Борик: Филмске приче у кући од слова

Александра Глишић
Дјечија библиотека Борик: Филмске приче у кући од слова

Бањалука - Царство писаних авантура уоквирено најљепшим бојама и украшено осмијесима малишана - то је слика Дјечије библиотеке "Борик" у Бањалуци, у којој и за вријеме распуста врви као у кошници.

 Дјевојчице и дјечаци на књижевне јунаке не заборављају ни током љета, а сваког уторка у 18 часова са радошћу долазе у љетње кино. Тако у овој кући од слова оживљава још један свијет умјетности, најљепше екранизоване приче за дјецу. Ријеч је о јединој дјечијој библиотеци у Бањалуци која је прави мали рај за најмлађе љубитеље књиге.       

- Љетње кино је наша традиција у периоду зимског и љетњег распуста, када се одмарамо од других дешавања у Дјечијој библиотеци. Дјеца сама донесу ЦД-ове и предлажу филмове које желе да гледају и онда гласањем вршимо одабир. Трудимо се да направимо прави кино угођај, замрачимо просторију, погасимо свјетла, чак дозволимо и грицкалице - испричала је магистар библиотекарства Александра Чворовић, а у истинитост њених ријечи увјерили смо се када су дјеца гледала филм о малој зебри "Кумба".

У амбијенту који подсјећа на биоскоп малишани су запловили у још једну чаролију. На љетњем кину буде око десетак малишана, некад више, некад мање, што зависи и од временских прилика и од годишњих одмора. Овог пута у пројекцији су уживали Ана, Милица, Зорана, Анабела, Марија, Лав, Леонора, Сара, Стефан, Страхиња, Вјера и Мила.

- Обично се одлучимо за дугометражне синхронизоване цртане филмове и играна остварења за дјецу. Када библиотека предлаже филмове, трудимо се да то буду наслови снимљени по познатим књигама за дјецу - објашњава

Чворовићева.

Библиотека има око 800 чланова, а чланска карта траје годину, рачунајући од датума када је издата.

- Претходних година уписивали смо дјецу само за ту календарску годину и када она истекне чланство се обнавља. Мислили смо  да је овај нови приступ прихватљивији и да ће нам донијети још више читалаца - каже Чворовићева.

У мору наслова који се налазе на полицама библиотеке предлаже оне који су посебно вриједни.

- Препоручујем ауторе са домаћег говорног подручја који су забавни дјеци. То су Роберт Такарич, Градимир Стојковић (све њихове књиге), затим Бојан Љубеновић "Књига за заљубљене дечаке" и "Књига за заљубљене девојчице", као и Мими Влаовић "Pixie". Такође и књиге Јелене Којовић-Тепић - избор је Александре Чворовић.

Сматра да не треба занемарити ни књиге које су већ одавно омиљене широм планете.

- Што се тиче класичне литературе, а која не спада у лектиру, препоручујем све наслове Марка Твена и Жила Верна, затим књиге Александра Диме ("Гроф Монте Кристо", "Три мускетара"...), Рађарда Киплинга ("Књига о Џунгли"), Роалда Дала ("Вјештице", "Чудесна медицина", "Чарли и фабрика чоколаде"...). Треба прочитати и "Дневник Ане Франк" и "Ми дјеца са станице Зоо" - савјетује Чворовићева.

Примјећује да су дјеца љети опуштенија и воле да читају књиге за забаву, које их много не оптерећују и нису везане за школу и учење.

- Малишани посјећују и читаоницу, читају енциклопедије, часописе, проводе вријеме и у интернет клубу библиотеке, играју друштвене игре и слично - каже Чворовићева.

Најавила је да ће на јесен опет имати бројне активности, као што су психолошка радионица, мала школа енглеског језика и школа сликања. Малишане ће обрадовати и радионица креативног писања, забавно учење за предшколце, мала школа њемачког језика, драмска радионица и савјетовалиште за тинејџере.

Популарне књиге

- Најчитаније књиге ове године у библиотеци "Борик" су "Дневник шоњавка" (у наставцима) Џефа Кинија, "Љубав преко мобилног" Бјанке Минте-Кониг, "Смарагдни атлас" Џона Стивенса. Популарни су и серијали Рика Риордана "Перси Џексон и богови Олимпа", као и сва дјела незаобилазног Џеронима Стилтона - каже Александра Чворовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана