Десет векова српске књижевности: Шесто коло стиже на прољеће

Александра Маџар
Десет векова српске књижевности: Шесто коло стиже на прољеће

Бањалука - Трибина "Педесет књига српске књижевности", која је посвећена досадашњим издањима антологијске едиције "Десет векова српске књижевности", одржана је у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Поштоваоци лијепе ријечи у четвртак увече имали су прилику да присуствују ријетком јубилеју, јер је до сада промовисано 50 томова јединствене едиције која је покренута 2010. године.

Уредник едиције, коју представља Издавачки центар Матице  Српске из Новог Сада, књижевник Миро Вуксановић, истакао је да је ово риједак јубилеј у оваквим животним условима и приликама.

- Успели смо зато што имамо велики број сарадника, зато што имамо велики број претплатника и зато што нас и држава на неки начин помаже - рекао је Вуксановић.

Открио је да су ове године припремили 13 књига за шесто коло, које треба да буде објављено на прољеће 2015. године.

- Ово је резултат колективног рада, јесте да ја као главни уредник морам да будем онај који окупља, анимир и који покреће. Колико изаберемо књига за ту годину, толико имамо и приређивача - објаснио је Вуксановић.

Подсјетио је да су у првој серији објавили 120 књига, те да ће у другој бити заступљени писци 20. и 21. вијека који нису обухваћени у првом корпусу.

- Ту ће се читаоци моћи упознати са историчарима књижевности, књижевним критичарима, есејистима, дакле свим књижевним жанровима. Књиге се објављују на савременом српском језику, савременом правопису, преводи се све оно што је старије, али окупљамо писце без обзира на којем подручју су писали. Интересује нас све што је штокавско наречје, отуд смо обухватили и дубровачку књижевност. Хоћемо да назначимо шта чини укупан књижевни корпус у тих десет векова. То је прва едиција овакве врсте која обухвата и дубровачко-приморске писце - нагласио је Вуксановић.

Он је скренуо пажњу на, како је рекао, још једну јако важну ствар у антологији, да су у свакој књизи додаци два или три критична текста о том писцу и тој антологији.

- Иначе, издавачки центар Матице српске нема никога запосленог и ми фактички радимо волонтерски, уз ситне надокнаде, што се испоставило да даје најбољи резултат - каже књижевник.

На трибини су о овом  подухвату говорили и  Славко Гордић, Марко Недић и Младен Шукало. Домаћин трибине био је Игор Симановић.

Књижевност у БиХ

- Главни циљ Друштва Матице српске из Републике Српске је представљање српске књижевне традиције у БиХ. Причајући о овоме што је урадило Друштво Матице из Србије и критички промишљајући ми трагамо за начинима и моделима како да на њима сличан начин будемо у контексту укупне српске књижевне традиције и да покажемо тај регионалитет који је специфичан за БиХ. Нећемо правити копију, него ћемо слиједити ту идеологију, па да све те књиге могу стајати једна уз другу - рекао је предсједник Друштва Матице Српске у РС Младен Шукало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана