“Да­ни Вла­де С. Ми­ло­ше­ви­ћа”: Ан­га­жо­ва­на умје­тност за­ин­те­ре­со­ва­ла пу­бли­ку

Мир­на Пи­је­тло­вић
“Да­ни Вла­де С. Ми­ло­ше­ви­ћа”: Ан­га­жо­ва­на умје­тност за­ин­те­ре­со­ва­ла пу­бли­ку

Бањалу­ка - Бан­ски двор Кул­тур­ни цен­тар у Бањалу­ци у по­не­дјељак уве­че био је ис­тин­ски храм са­вре­ме­не кул­ту­ре, у ко­јем је отво­ре­на пос­тав­ка “Свјет­ско би­је­на­ле сту­ден­тског пла­ка­та - Но­ви Сад”, те одржа­но Ве­че са­вре­ме­не му­зи­ке у окви­ру ма­ни­фес­та­ци­је “Да­ни Вла­де С. Ми­ло­ше­ви­ћа”.

Та­ко је у ве­ли­ком изло­жбе­ном са­ло­ну Бан­ског дво­ра пред ве­ли­ким бро­јем сту­де­на­та и про­фе­со­ра, те ли­чнос­ти из ја­вног и кул­тур­ног жи­во­та Бањалу­ке и Но­вог Са­да, пред­стављена изло­жба 50 нај­бољих сту­ден­тских пла­ка­та из ци­је­лог сви­је­та.

За­ин­те­ре­со­ва­ни мо­гу да по­гле­да­ју пла­ка­те ра­зли­чи­тих жан­ро­ва, а ту су пред­стављени од по­зо­ри­шних, фес­ти­вал­ских пла­ка­та, па до ан­га­жо­ва­них фил­мских.

Пре­ма ри­је­чи­ма про­фе­со­ра Бра­ни­сла­ва До­ба­но­ва­чког из Но­вог Са­да, на кон­курс шес­тог по ре­ду Свјет­ског би­је­на­ла сту­ден­тског пла­ка­та прис­ти­гло је 2.300 ра­до­ва ра­зли­чи­те друш­тве­но ан­га­жо­ва­не те­ма­ти­ке.

- Реч је о су­чељавању ис­тих про­фе­си­ја на ис­том уме­тни­чком ни­воу. Ра­до­ви су сту­ден­тски, мла­дих људи ко­ји су ис­те или сли­чне ге­не­ра­ци­је, а ко­ји до­ла­зе са ра­зли­чи­тих ме­ри­ди­ја­на, а по­ка­за­ли су ка­ко ми­сле на те­му Шек­спи­ра, одре­ђе­не спор­тске ма­ни­фес­та­ци­је или на не­ку друш­тве­но ан­га­жо­ва­ну те­му - по­ја­снио је До­ба­но­ва­чки.

Ка­ко је ис­та­као, угле­дни ме­ђу­на­ро­дни жи­ри, прва ли­га свјет­ског гра­фи­чког ди­зај­на, имао је ја­ко те­жак за­да­так да ода­бе­ре нај­боље, а би­ра­ли су их елек­трон­ским гла­сањем.

Та­ко је прву на­гра­ду до­би­ла Ма­ри­ја Га­је­вић из Срби­је, дру­гу Јан Бај­тлик из Пољске и тре­ћу То­маш Су­гинт из Бје­ло­ру­си­је.

- Сма­трам да ово што је ода­брао жи­ри, а што има при­ли­ку да по­гле­да и пу­бли­ка у Бањалу­ци, јес­те бит пла­ка­та да­нас, а то је да уме­тник ис­ка­же свој став. Ни­је пла­кат тај ко­ји при­ча при­чу, пре­при­ча­ва или пре­сли­ка­ва не­што, већ ди­зај­нер тре­ба да ис­ка­же упра­во свој став. Бу­ду­ћност пла­ка­та је да има став ди­зај­не­ра ко­ји ће ста­ти иза сво­је по­ру­ке - по­ја­снио је До­ба­но­ва­чки.

Ис­та­као је да га ра­ду­је то што упра­во на­гра­ђе­ни пла­ка­ти ис­ка­зу­ју три ра­зли­чи­та ру­ко­пи­са, ста­ва и по­тпу­но про­мишљање те­ма­ти­ке, а ко­ји “ра­за­ра­ју сво­јом ан­га­жо­ва­нош­ћу”.

А да и умје­тни­ци из Бањалу­ке вје­што ко­ке­ти­ра­ју са ан­га­жо­ва­нош­ћу, до­ка­за­ли су сту­ден­ти ком­по­зи­ци­је Ака­де­ми­је умје­тнос­ти, ко­ји су и овај пут при­ја­тно изне­на­ди­ли пу­бли­ку, упа­ко­вав­ши сво­ју му­зи­ку са спе­ци­фи­чним драм­ским изра­зом.

При­су­тни су ужи­ва­ли у ком­по­зи­ци­ја­ма Да­ви­да Мас­ти­ко­се, Мла­де­на Јан­ко­ви­ћа, Ка­та­ри­не То­мић, Дра­га­не Та­бак, Мла­де­на Јан­ко­ви­ћа и Да­ли­бо­ра Ђу­ки­ћа, чи­је ком­по­зи­ци­је су ожи­вје­ли му­зи­ча­ри, сту­ден­ти бањалу­чке Ака­де­ми­је умје­тнос­ти, а за драм­ски дио би­ли су за­ду­же­ни ре­жи­се­ри Ања Ка­вић и Игор Те­шић, на­ра­тор Бо­рис Са­вић, те хор Средње му­зи­чке шко­ле “Вла­до Ми­ло­ше­вић” из Бањалу­ке.

Зна­чај

- По­ен­та учеш­ћа на би­је­на­лу јес­те зна­ча­јан пе­да­го­шки карактер, одно­сно по­ре­ђење ка­ко на кул­ту­ро­ло­шком, та­ко и на про­фе­си­онал­ном пла­ну сту­де­на­та, али и про­фе­со­ра са ра­зли­чи­тих кра­је­ва све­та -  ре­као је про­фе­сор из Но­вог Са­да Ни­ко­ла Бер­ба­ков.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана