Часопис “Путеви” обиљежава 60 година од првог примјерка: Драгоцјено свједочанство о културном насљеђу Бањалуке

Илијана Божић
Часопис “Путеви” обиљежава 60 година од првог примјерка: Драгоцјено свједочанство о културном насљеђу Бањалуке

БАЊАЛУКА - Часопис “Путеви”, који је читаоце извјештавао о култури, књижевности и умјетности, ове године обиљежава 60 година од времена штампања првих текстова од којих је све почело.

Овај часопис са дугом традицијом одиграо је значајну улогу у културном животу Бањалуке и Крајине, али и на  простору бивше Југославије.

Библиотекарка и савјетник у Народној библиотеци Републике Српске Данка Делић, која је урадила другу библиографију овог часописа за период од 1975. до 1999,  истакла је за “Глас Српске” да је у НУБ РС у два наврата у штампаном облику рађена и публикована библиографија часописа “Путеви”.

- Прву библиографију за период од 1955. до 1974. године урадио је библиотекар Бранко Обрадовић уврстивши у свој библиографски попис и часопис “Коријен” који се сматра претечом “Путева”, а који је излазио у Бањалуци од 1956. до 1960. године - објаснила је Делићева.

Она је додала и то је друга библиографија која је рађена у НУБ РС објављена  у засебној књизи.

- Пратећи савремену технологију у НУБ РС је у електронском каталогу ЦОБИСС аналитички обрађено око 1.500 чланака из часописа “Путеви” и могу да се претражују по аутору, теми и кључној ријечи, уз употребу додатних критеријума као што су вријеме када су писани  и писмо којим су штампани - казала је Делићева.

Истакла је да им је  циљ да у наредном периоду ураде аналитичку обраду свих текстова који су излазили у “Путевима” како би на тај начин били библиографски описани, видљиви широком кругу заинтересованих читалаца и истраживача.

- Треба нагласити да је часопис “Путеви” најугледније књижевно гласило које је излазило у нашем граду, те да је драгоцјено свједочанство о културном насљеђу нашег града. “Путеви” су покренути 1960. године, заузимањем младих бањалучких интелектуалаца Бранка Милановића, Николе Кољевића, Предрага Лазаревића и других - испричала је Делићева.

Нагласила је да су ови истакнути ствараоци, посредством овог гласила, одржавали чврсту везу са културом свога града и онда када су животно и стваралачки били везани за друге средине.

- Бранко Милановић, први уредник “Путева”, и човјек који их је најдуже уређивао, већ од 1962. године је живио у Сарајеву. Наведени ствараоци и бројни други које је окупљао овај часопис својим значајним прилозима и преводима, те кругом угледних сарадника, учинили да “Путеви” на читавом бившем југословенском простору буду признати и препознати као значајно гласило - истакла је Делићева.

Додала је да се овим начином презентације садржаја “Путева” они  приближавају читаоцима и истраживачима и представљају као гласило занимљивих садржаја и за савременог читаоца.

Гашење

Делићева је истакла да су “Путеви”  континуирано излазили од 1960. до 1992. године, те да су први пут обновљени 1996. године када се уредништва прихватио њихов први уредник Бранко Милановић.

- У међувремену су се још два пута гасили и обнављали, углавном нередовно излазили, не успијевајући у нашем времену да постигну онај углед који су некада имали - нагласила је Делићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана