Časopis “Putevi” obilježava 60 godina od prvog primjerka: Dragocjeno svjedočanstvo o kulturnom nasljeđu Banjaluke

Ilijana Božić
Časopis “Putevi” obilježava 60 godina od prvog primjerka: Dragocjeno svjedočanstvo o kulturnom nasljeđu Banjaluke

BANjALUKA - Časopis “Putevi”, koji je čitaoce izvještavao o kulturi, književnosti i umjetnosti, ove godine obilježava 60 godina od vremena štampanja prvih tekstova od kojih je sve počelo.

Ovaj časopis sa dugom tradicijom odigrao je značajnu ulogu u kulturnom životu Banjaluke i Krajine, ali i na  prostoru bivše Jugoslavije.

Bibliotekarka i savjetnik u Narodnoj biblioteci Republike Srpske Danka Delić, koja je uradila drugu bibliografiju ovog časopisa za period od 1975. do 1999,  istakla je za “Glas Srpske” da je u NUB RS u dva navrata u štampanom obliku rađena i publikovana bibliografija časopisa “Putevi”.

- Prvu bibliografiju za period od 1955. do 1974. godine uradio je bibliotekar Branko Obradović uvrstivši u svoj bibliografski popis i časopis “Korijen” koji se smatra pretečom “Puteva”, a koji je izlazio u Banjaluci od 1956. do 1960. godine - objasnila je Delićeva.

Ona je dodala i to je druga bibliografija koja je rađena u NUB RS objavljena  u zasebnoj knjizi.

- Prateći savremenu tehnologiju u NUB RS je u elektronskom katalogu COBISS analitički obrađeno oko 1.500 članaka iz časopisa “Putevi” i mogu da se pretražuju po autoru, temi i ključnoj riječi, uz upotrebu dodatnih kriterijuma kao što su vrijeme kada su pisani  i pismo kojim su štampani - kazala je Delićeva.

Istakla je da im je  cilj da u narednom periodu urade analitičku obradu svih tekstova koji su izlazili u “Putevima” kako bi na taj način bili bibliografski opisani, vidljivi širokom krugu zainteresovanih čitalaca i istraživača.

- Treba naglasiti da je časopis “Putevi” najuglednije književno glasilo koje je izlazilo u našem gradu, te da je dragocjeno svjedočanstvo o kulturnom nasljeđu našeg grada. “Putevi” su pokrenuti 1960. godine, zauzimanjem mladih banjalučkih intelektualaca Branka Milanovića, Nikole Koljevića, Predraga Lazarevića i drugih - ispričala je Delićeva.

Naglasila je da su ovi istaknuti stvaraoci, posredstvom ovog glasila, održavali čvrstu vezu sa kulturom svoga grada i onda kada su životno i stvaralački bili vezani za druge sredine.

- Branko Milanović, prvi urednik “Puteva”, i čovjek koji ih je najduže uređivao, već od 1962. godine je živio u Sarajevu. Navedeni stvaraoci i brojni drugi koje je okupljao ovaj časopis svojim značajnim prilozima i prevodima, te krugom uglednih saradnika, učinili da “Putevi” na čitavom bivšem jugoslovenskom prostoru budu priznati i prepoznati kao značajno glasilo - istakla je Delićeva.

Dodala je da se ovim načinom prezentacije sadržaja “Puteva” oni  približavaju čitaocima i istraživačima i predstavljaju kao glasilo zanimljivih sadržaja i za savremenog čitaoca.

Gašenje

Delićeva je istakla da su “Putevi”  kontinuirano izlazili od 1960. do 1992. godine, te da su prvi put obnovljeni 1996. godine kada se uredništva prihvatio njihov prvi urednik Branko Milanović.

- U međuvremenu su se još dva puta gasili i obnavljali, uglavnom neredovno izlazili, ne uspijevajući u našem vremenu da postignu onaj ugled koji su nekada imali - naglasila je Delićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana