Бранислав Бане Керац - Млади таленти спасавају српски стрип

Мирна Пијетловић
Бранислав Бане Керац - Млади таленти спасавају српски стрип

Бањалука - Младих талентованих цртача има све више, и то ме јако радује и улива наду, што значи да за српски стрип није све изгубљено у догледно време. Идеја је много, а новца, нажалост, мало.

Имамо ми квалитетних и добрих стрипова на српској сцени. Проблем је у платежној моћи, јер ипак просечни грађанин није у прилици да финансијски прати сва издања. Суштински, стрип апсолутно није на маргини.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" еминентни стрип цртач Бранислав Бане Керац, који је све тајне цртања стрипа и своје богато искуство подијелио са младим талентима у Бањалуци.

- Оно што саветујем младом цртачу је да континуирано ради, јер је за стрип то од изузетне важности. Ако желите нешто да постигнете, морате да будете вредни, а не да седите скрштених руку. Од количине цртежа у ствари зависи нека врста рутине која може евентуално да надокнади недоученост или нерутинираност - појашњава Керац.

Бранислав Бане Керац стрипом се професионално бави од 1975. године, а у његовој богатој биографији је низ стрипова које је издао за српске, али и иностране издаваче.

Тако је за новосадске издаваче радио стрипове "Поручник Тара", по сценарију Светозара Обрадовића, те "Велики Блек", "Лун краљ поноћи", "Космо", "Троје несаломљивих". Радио је и за дјечије новине и то највише на серијалима "Кобра" и "Cat claw", који су успјешно објављивани у иностранству.

Паралелно са радом на серијалима радио је и на стрипу "Биллџ Тхе Пљуц", као и на кратким вестерн причама, а објављивао је и самосталне кратке приче, по сценаријима Светозара Обрадовића, Душана Димитрова и сопственим.

- Велика је срећа ако се од свог рада може и живети. Место стрип цртача данашњице је практично у иностранству, нажалост, јер наши издавачи јако тешко могу да прате тај ритам. Цртање стрипова је прилично напоран и дуготрајан посао, тако да једноставно мора да буде и адекватно плаћен да бисте могли да живите од тога. Управо зато сам се и сам окренуо америчким, француским и италијанским издавачима - каже Керац.

Он истиче да, колико има жанрова на телевизији, толико их постоји и у стрипу, а индивидуална ствар умјетника је за коју ће се тему опредијелити.

- Ако уметник има добру залеђину и може жанровски да ради, а не да се мора бавити комерцијалним стрипом, то је онда права ствар. Тада може да се бави и авангардом и друштвеним проблемима, па онда можемо да говоримо о друштвено ангажованом стрипу - истиче Керац.

Он додаје да стрип на дневној бази, односно као дневно-политичка карикатура, баш и није честа појава, јер вам "осим талента за цртање, треба знање и упућеност у свакодневна дешавања".

- Најбољи пут за просечног цртача стрипа је тај да ради комерцијални стрип од којег ће моћи да живи, те да се паралелно бави својим уметничким стрипом, где ће он исказати све оно што осећа - појашњава Бане Керац и додаје да код српских издавача постоји велика воља, али да не постоји економска рачуница.

Нови Стрип

- Тренутно радим стрип који се бави тематиком Другог светског рата. Прича се одвија у либијској пустињи, о пустињској лисици, Ромелу и друштву. Имам једну екипу јунака, један је из Велса, а други је ортодоксни Енглез - укочен и никакав. Ту се појављују и Шкот и један блесави Аустралијанац. Управо је он мој фаворит и главни јунак - рекао је Бранислав Керац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана