Биљана Пајић из Милића, добитник награде за најбољег библиотекара

Горан Перић
Биљана Пајић из Милића, добитник награде за најбољег библиотекара

Милићи - За установу која самостално ради тек од 2002. године и која функционише у доста скромним условима, награда тог ранга велико је признање и представља подстрек за даљи рад.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" Биљана Пајић из Народне библиотеке у Милићима која је проглашена за једног од најбољих библиотекара Републике Српске,

Награду у оквиру манифестације "Вишеградске стазе" сваке године додјељује Друштво библиотекара Српске, а повељу "Ђорђе Пејановић", коју ова награда носи, равноправно су подијелиле библиотекари Биљана Пајић из Милића и Радмила Велимир из Дервенте.

Пејановићева сматра да је повеља резултат заједничког рада мале, али вриједне и сложне екипе запослених у милићкој библиотеци.

- Познато је да је наша библиотека веома млада установа и зато нисам очекивала да можемо да се носимо са установама које имају знатно дужу традицију и вјероватно су боље организоване. Отуда и моје велико изненађење када сам сазнала за награду. Ово признање, мада индивидуално, доживљавам искључиво као признање установи у којој радим, јер је јасно да неко сам не може урадити ништа - каже Пајићева.

Она вјерује да је при додјели овог великог признања пресудило то што је она у Народној библиотеци од њеног оснивања и што је та установа, од конституисања до данас, израсла у важан чинилац културног живота у Милићима.

Библиотека ради на простору од 70 метара квадратних. У тих 70 квадрата су позајмно одјељење, читаоница, дјечији кутак, канцеларије директора и библиотекара.

Без обзира на то, прича она, креативног рада са свим групама не недостаје, а овај колектив се труди да својим читаоцима обезбиједи увијек актуелне наслове свјетске и домаће књижевности, са нарочитим нагласком на њихове најмлађе читаоце.

- Ипак, рад у оваквој установи је велико задовољство, јер вас потпуно заокупља и тражи да будете у току са свим што се у њој дешава, и што, буквално, одлучујете о боји зидова, логу, изгледу чланских картица, па до самог начина рада са корисницима - објашњава Пајићева.

Тврди да ради најљепши посао на свијету и да се осјећа привилеговано што се бави тим занимањем.

- Као прво, ту имате додир са књигом. За мене је књига насушна потреба и просто без ње не могу да функционишем. Друго, поштеђени сте стреса и имате контакт с људима који долазе да би узели нешто да читају и које интересује књига. Уз све то, ако имате колектив какав је мој, а који је, сигурна сам, веома риједак, онда је задовољство потпуно. Ево, и моје колегинице ће се сложити да нам је понекад љепше на послу него код куће - рекла је Биљана Пајић.

Уз посао библиотекара, који обавља професионално, Биљана Пајић је ангажована као кореограф у Културно-умјетничком друштву "Боксит" из Милића.       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана