Белинда Божичковић: Љепотица Линејна драма о малограђанству

Александра Маџар
Белинда Божичковић: Љепотица Линејна драма о малограђанству

Бањалука - Комад "Љепотица Линејна" је црнохуморна, на моменте и брутална драма о односу мајке и кћерке у ирској забити, након које ће бити јасно како малограђанство може бити окрутно.

Испричала је ово за "Глас Српске" млада глумица Белинда Божичковић, која је своје знање одлучила да прошири и кроз редитељски позив, па је на сцени оживјела драму по тексту Мартина Макдоне.

Представа је премијерно изведена на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске, а са њом је глумица Наташа Рачић дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци.

- Национални театар нам је изашао у сусрет, па ће публика имати прилику поново да погледа овај комад 18. новембра у 20.30 часова. Надам се да ће им се свидјети  - најавила је Божичковићева.

"Љепотица Линејна" је њена друга режија, а прије тога режирала је веома успјешну представу "Терапија", заједно са колегом Душаном Станивуком. На позоришној сцени таленат ће показати млади глумци Наташа Рачић, Александар Руњић,  Марко Вукосав, али и искусна глумица Народног позоришта РС Наташа Иванчевић.

- Прича је смјештена у градић Линејн деведесетих година прошлог вијека. Драма говори о животу Морин Фолан, четрдесетогодишње усједјелице, која се брине о својој седамдесетогодишњој себичној и манипулативној мајци. Њихов однос је озбиљно нарушен и дисфункционалан - казала је Божичковићева.

Представа, како је рекла, третира проблем мале паланачке средине, као и какав и колики утицај она има на човјека и на крају колико је способна да утиче на људску судбину.

- Паланчанин и те како успијева да се сакрије иза маске коју себи јасно постави, а ако ниси способан да то уочиш на вријеме, подметнуће ти ногу и пашћеш. Тренутно ме тај проблем искрено провоцира и имала сам потребу да проговорим о њему. Излазак из паланке је излазак у сензационално. Свијет је сензационалан, јер је паланка банална. Зато позивам публику у позориште, да бар за тренутак побјегну од баналности - истакла је Божичковићева.

Нови комад

- Тренутно радим на представи "Пријатељство", по тексту Бране Црнчевића. Улоге сам повјерила Марини Пијетловић, Смиљани Маринковић и Бојану Колопићу. Ускоро би требало да организујемо премијеру. У питању је комедија са елементима слепстика. Публику очекује занимљива сценска игра и нешто потпуно другачије од овога што смо до сада радили - најавила је Белинда Божичковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана