Аплаузи и овације за маестралну Жанку

Радмила Ђевић
Аплаузи и овације за маестралну Жанку

Фоча - Представом "Жанка" Народног позоришта из Ужица, која је побрала бројне аплаузе, симпатије и овације публике, отворена је јесења репертоарска сезона позоришта у Фочи, које дјелује у оквиру Музеја Стара Херцеговина.

Ова упечатљива драма, која никога не оставља равнодушним, говори о српској позоришној глумици, умјетници, Живани Стокић Жанки, која је била једна од највећих глумица прије Другог свјетског рата, а која је морала да настави свој посао и под окупацијом, да би преживјела, јер је била болесна и морала је да набави инсулин онда када га нигдје није био.

Послије рата, од власти је проказана и осуђена на осам година губитка националне части. Када је добила позив да се поново врати на позоришну сцену, био је то велики шок и за њено срце и душу, коју је од среће испустила.

Главну улогу у представи игра Дивна Марић, глумац Слободан Љубичић игра ликове Бранислава Нушића и Симеона Тошића, док Вахидин Прелић тумачи ликове партизанског мајора Александра Гавриловића и Мориса Пијаде.

Тумачити лик једне од највећих хероина позоришта, српске Саре Бернар - Жанке Стокић, чију улогу ријетко ко од глумаца добије, глумици Дивни Марић представља велику одговорност, али и врхунац каријере.

- То је велика част и сатисфакција за глумца, да дочека да игра лик овако грандиозне личности, која је обиљежила један период позоришног живота уопште, рехабилитоване неправедно, запостављене у једном периоду. Изузетно сам почаствована и срећна што на врхунцу каријере играм Жанку. Имала сам и велику трему, с обзиром на то да се о њој посљедњих година много и пише и прича - истакла је Марићева.

У овој представи, која приказује посљедњи дан живота велике Жанке Стокић, глумица своди рачуне сама са собом и поставља себи најтежа питања - да ли је морала да игра за вријеме окупације и да ли је све могло да буде другачије. Она гледа уназад у свој живот, у своје патње и радости, преиспитује ново вријеме и нове људе, опрашта се од својих љубави, али слави највећу од њих - позориште.

У Жанку Стокић, за коју је Нушић писао улоге, годинама је био заљубљен Симеон Тошић. Своју љубав, нажалост, признао јој је тек пред њену смрт. Слободан Љубичић, који тумачи Тошићев лик, каже да је представа "Жанка" приказ немара и неправде према умјетности, према глумици која је само радила свој посао у сулудо вријеме окупације.

 ТВ премијера

Представа Народног позоришта Ужице "Жанка", по тексту Миодрага Илића, а у режији Андрее Аде Лазић, снимљена за потребе Драмске редакције РТС-а, премијерно ће се на програму ове телевизије наћи у недјељу, 11. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана