Ансамбл Коло наступом у Бањалуци отворио нову концертну сезону

Срна
Ансамбл Коло наступом у Бањалуци отворио нову концертну сезону

Бањалука - Београдски Ансамбл народних игара и пјесама "Коло" вечерас је у Бањалуци наступом "Енергија традиције" отворио нову концертну сезону, прву међународну у 60 година постојања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да овај ансамбл на прави начин чува традицију српске културе.


"Руководство овог ансамбла учинило нам је ту част да баш у Бањалуци почну своју концертну сезону. Било је много преговора око датума одржавања, али мислим да је труд вриједио, јер је ово велики поклон граду на Врбасу и Републици Српској", рекао је Додик новинарима прије почетка наступа у Спортској дворани Борик.

Он је додао да је и раније присуствовао њиховим наступима, те да зна да су то, како каже, тренуци уживања какве само чланови овог ансамбла могу да приреде.

Директор Ансамбла "Коло" Владимир Декић рекао је да му је задовољство наступати у Бањалуци, гдје су и раније имали лијепа гостовања у току којих су остварили добар контакт са публиком.

"Публика у Бањалуци је на нас увијек остављала посебан утисак, јер познаје традицију и обичаје, те је критички окренута према овој умјетности, што се свакако поштује", истакао је Декић.

Прави је тренутак, додао је он, да се публици представи нови концепт наступа, као и шта су то све радили у претходној години и на који начин су ту умјетност народне игре, пјесме и музике превели у 21. вијек.

Декић је појаснио да ће публика вечерас "прошетати" кроз народне обичаје Србије и региона. "Свој програм конципирамо тако да у току наступа прођемо кроз све регије, тако да увијек имамо нове тачке како би публици понудили искуство које раније није имала прилику да упозна", рекао је Декић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана