Aндрићево дјело у европском контексту

Глас Српске
Aндрићево дјело у европском контексту

Виешеград - У Спомен-учионици “Иво Aндрић” у Вишеграду професор Института за славистику у Грацу Бранко Тошовић културној јавности овог града представио је пројекат “Aндрић и иницијативе - Иво Aндрић у европском контексту”, чија је реализација започета на Универзитету у Грацу 2007. године.

- Циљ пројекта је да се системски проучи Иво Aндрић и његово дјело у европском контексту у периоду од 2008. до 2015. године и да се њим на тај необичан и научан начин обухвати његово комплетно и богато књижевно стваралаштво - рекао је професор Тошовић.

Он је подсјетио да су до сада у Грацу одржана четири књижевна симпозијума и најавио да ће пети бити одржан у граду Aндрићевог дјетињства у Вишеграду.

- Опредијелили смо се да у овом граду на Дрини буде одржан пети симпозијум о Aндрићу и његовом дјелу, јер је он овдје провео дјетињство. Тај период, према нашим истраживањима, сврстали смо у прву фазу његовог живота и литерарног стваралаштва у времену аустроугарске владавине - додао је Тошовић.

Друга Aндрићева фаза припада његовом боравку у Грацу у Aустрији, гдје је и докторирао, а трећа је у сјенци два свјетска рата.

- Пети симпозијум биће посвећен искључиво једном његовом дјелу, по многима и најбољем, роману “На Дрини ћуприја” - истакао је Тошовић.

Према Тошовићевим ријечима, за овај пети симпозијум у Вишеграду већ је пријављено 118 научних радова од познавалаца Aндрићевог дјела из 11 земаља.

Досад су научне радове на симпозијуму пријавиле и три вишеградске професорке српског језика и књижевности.

На овом научном скупу у Вишеграду, који ће бити одржан 4, 5. и 6. октобра ове године, предвиђено је да се говори о књижевном аспекту старалаштва славног писца, као и о његовој поетици и стилу и језику у приповијеткама и романима.

На досадашња четири симпозијума у Грацу било је пријављено 250 научних радова.

Разговор

Прије почетка предавања у Спомен-учионици “Иво Aндрић” у Вишеграду професор Института за славистику у Грацу Бранко Тошовић, који је организатор пројекта, разговарао је са начелником општине Вишеград Томиславом Поповићем о организацији овог научног скупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана