Албина Смајловић сопран из Бањалуке: Бањалука спремна за изградњу оперске сцене

Мирна Пијетловић
Албина Смајловић сопран из Бањалуке: Бањалука спремна за изградњу оперске сцене

Бањалука - Велика посвећеност, одрицање и вјежба, употпуњени талентом, крију се иза дивних наступа сопрана Албине Смајловић из Бањалуке, која својим гласом и сценским наступом сваки пут одушеви публику која је слуша.

Смајловићева посљедњих дана вриједно вјежба и припрема се за предстојеће наступе које ће одржати пред публиком у земљи и региону, али и иностранству.

Први у низу концерата Смајловићева ће, уз подршку сопрана Иване Милинчић и уз клавирску пратњу Дуње Марковић, одржати вечерас у Сарајеву, у Дому оружаних снага у 20 часова. Репертоар ће чинити бисери класичних композиција, а улаз на концерт је бесплатан.

- Концерт "Вече оперских арија", који сам одржала у марту у Бањалуци, био ми је мотивација за предстојеће наступе. Наиме, дошли смо на идеју да све то проширимо и на друге градове, а с обзиром на предивну сарадњу са људима из земље и региона, на моју и надам се радост публике, представићемо се у најљепшем могућем свјетлу - казала је Смајловићева за "Глас Српске".

Ова талентована оперска пјевачица каже да јој изузетну част представљају наступи у прелијепим концертним салама, чији ће амбијент дати још љепшу ноту наступима.

- За сарајевску публику смо припремили дјела Бизеа, Готовца, Вердија, Пучинија, Каталанија и других, а сличан концерт приредићемо и Београђанима, али на јесен, у октобру - најавила је Смајловићева и додала да ће у оквиру регионалне турнеје са програмом "Вечери оперских арија" наступити и пред публиком у Нишу, такође у октобру.

Оно што спремају као изненађење је скорашњи концерт пред домаћом, бањалучком публиком, који је планиран за 14. јун, са доста гостију који ће извести веома шаролик репертоар.

Када говоримо о опери, немогуће је не дотаћи се јако малих могућности наступа оперских пјевача, као и коначног оснивања опере или оперете при Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

- Сматрам да је Бањалука зрела већ одавно за овакав корак, али та реализација, односно изградња оперске сцене, нажалост, није до нас умјетника. Ипак, треба уложити доста новца у то све. С друге стране, нама, младим пјевачима би било од изузетне важности да што чешће имамо прилику да погледамо гостовање искусних пјевача из региона, како бисмо, на крају крајева, могли нешто и да научимо - сматра Албина Смајловић.

Усавршавање

Оперска пјевачица Албина Смајловић константно ради на свом усавршавању. Тако ће након турнеје отпутовати у Луксембург, гдје ће од 29. октобра до 5. новембра присуствовати мастеркласу.

- Тамо ћу поново имати велику част да радим са свјетски признатим мецосопраном Џенифер Ламор, а надам се да ћу успјети да добијем и њихову стипендију која би ми много помогла током боравка у Луксембургу - рекла је Смајловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана