Академски сликар Маја Додиг: Поставка као арена огледавања ликовних стваралаца

Александра Маџар
Академски сликар Маја Додиг: Поставка као арена огледавања ликовних стваралаца

Бањалука - Свијет без стваралаштва не би био само тужно мјесто, већ мјесто које није достојно људског бића. Без културног идентитета нема битисања.

Нагласила је ово академска сликарка Маја Додиг најављујући изложбу "Кастел арт" чији је и аутор, а која ће у понедјељак у 19 часова бити отворена у Каменој згради у тврђави Кастел.

Дјела више од четрдесет аутора, који су посљедњих година стварали у граду на Врбасу, већ су постављена у овом прелијепом и новом галеријском простору.

- Дјела која су изложена у Каменој згради показују да је ликовна умјетност заправо друштвена појава условљена самим друштвом. Умјетност је инструмент кроз који се друштво реализује. Изложба, која је пресјек савремене бањалучке ликовне сцене, представља арену огледавања ликовних стваралаца, простор суочавања и самопотврђивања који подстичу стваралачки чин. Бањалука је прије више од педесет година била носилац значајне манифестације "Јесењи салон", смотре ликовног стваралаштва. Бањалука има обавезу и Бањалука може - нагласила је Додигова.

Одговарајући на питање чиме се водила док је бирала ауторе чија ће дјела чинити поставку, објаснила је да свако умјетничко дјело има своју ликовну граматику, своје значење, али и носи одређени смисао и намјену.

- Свако дјело живи само за себе у креацији аутора, носећи поруку личних свјетова, позивајући на посматрање, истраживање и анализирање. Поставка која је пред нама, а која обухвата имена из области ликовног стваралаштва, која су стубови бањалучке Академије умјетности, потврђује да је Бањалука плодно тло за ликовно стваралаштво и стјециште школованих и афирмисаних стваралаца - прича сликарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана