Академски ансамбл Лес Дамес из Бањалуке модерне класика боје звуцима Балкана

Мирна Пијетловић
Академски ансамбл Лес Дамес из Бањалуке модерне класика боје звуцима Балкана

Бањалука - Академски ансамбл "Лес Дамес" из Бањалуке својим стваралаштвом на један нови начин, а на траговима умјетничке музике, презентује музичко богатство ових простора, компонујући тако специфичну ауторску музику.

Према ријечима композитора Љубице Црнобрња, њихов циљ је да публици, различитих афинитета, приближе нове музичке елементе и код ње пробуде нова интересовања и осјећања.

- Када пишем неко дјело, увијек ми је основа класична музика у коју сам "уткала" дарове музичког насљеђа Балкана, преплићући боје, ритмове и мелодије. Кроз своје композиције желим да музичкој сцени понудим нешто ново, приближивши савремене музичке токове у класичној музици и егзотичне елементе фолклора Балкана - испричала је Црнобрња.

Како је нагласила, њене композиције не излазе из форме класичне музике, нити прелазе у џез, етно или фолк, већ су обогаћене елементима произашлим из народног стваралаштва.

- Музику изводим са својим ансамблом "Лес Дамес" као виолиниста. У питању је квартет који, осим што изводи музику другачијег композиционог приступа, чини и интересантна и атрактивна комбинација инструмената: виолина, гитара, перкусије и вокал, а акценат је на инструменталној музици - каже Црнобрња.

Поред бројних наступа у Прњавору, Дервенти, Бихаћу, Теслићу, Бањалуци, Сарајеву, објавили су и компакт-диск "Лес Дамес" у оквиру прославе 80 година постојања Музичке школе "Владо Милошевић" Бањалука.

Такође, у своју биографију уписали су и спот за композицију "Барабар", као и композицију "Жалобни валс" за документарни филм "Јелка Госпавина".

Сви чланови ансамбла су академски музичари, а поред Љубице Црнобрња, "Лес Дамес" чине и Виолета Лучић на гитари, Зоран Вујић на удараљкама и Озренка Бјелобрк-Бабић као вокал.

Ови музичари, поред педагошког рада у Музичкој школи "Владо Милошевић" у Бањалуци, сарађују и са бројним другим групама и саставима, као што су "Bandoneon square", етно-група "Траг", камерни хор "Бањалучанке", као и Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке.

Планови

- Када су у питању наши планови, пред нама је једна својеврсна музичка турнеја, а концерте ћемо, од јесени, одржати у Новом Граду и Бањалуци, као и у другим бројним градовима Републике Српске. Сљедеће године планирамо да наступимо у Италији, Њемачкој и Хрватској, а за ова гостовања ћемо се посебно припремати - најавила је Љубица Црнобрња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана