Зора Видовић, директор Пореске управе РС, за Глас Српске: Порески дужници неће моћи основати фирму

Марина Чигоја
Зора Видовић, директор Пореске управе РС, за Глас Српске: Порески дужници неће моћи основати фирму

Власници фирми које имају дуг за порез неће убудуће моћи основати ново предузеће, што би требало помоћи порезницима у борби са онима који на тај начин покушавају изиграти систем.

Рекла је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Пореске управе РС Зора Видовић.

- Пореска управа неће додијелити јединствени идентификациони број физичким лицима која хоће да оснују нове пословне субјекте, а већ су оснивачи фирме која има неизмирене пореске обавезе. Ове одредбе ће дати значајан допринос смањењу ненаплативих дугова и спречавању изигравања система - рекла је Видовићева.

* ГЛАС: Колико је Пореска управа ове године обавила контрола и шта су оне показале?

ВИДОВИЋ: Наш циљ је објективан одабир најризичнијих пореских обвезника за контролу, при чему користимо интерне и екстерне информације. У протеклих десет мјесеци обавили смо 3.167 контрола и у 64 одсто случајева, односно више од 2.000 утврдили неправилности које су починили порески обвезници, док су код 1.937 обвезника утврђене нове обавезе које са каматом износе 88 милиона КМ. Поступак провјере пореских обавеза је превасходно усмјерен на обрачун пореза на доходак и пореза на добит и доприносе, са посебним освртом на контролу трансакција између повезаних лица ради испитивања постојања трансферних цијена и откривања скривених исплата личних примања. Значајна пажња посвећена је и примјени Закона о фискалним касама. За десет мјесеци смо обавили 1.878 контрола евидентирања промета путем фискалних каса и због утврђених неправилности донијели 311 рјешења о забрани рада на 15 дана, а обвезницима су изречене казне у износу 596.792 КМ.

* ГЛАС: Које су новине у раду Пореске управе РС?

ВИДОВИЋ: Једна од значајних новина која је предвиђена Приједлогом измјена и допуна Закона о пореском поступку су одредбе у вези са регистрацијом пореских обвезника, а према којима Пореска управа ускраћује издавање и одузима јединствени идентификациони број. У случајевима када обвезници настоје избјећи плаћање пореза тако што физичка лица која су оснивачи фирме која има неизмирене пореске обавезе хоће да оснују нове пословне субјекте, Пореска управа им неће додијелити јединствени идентификациони број, а без њега не могу да се појаве у платном промету. Сматрамо да ће ове одредбе дати значајан допринос смањењу ненаплативих дугова и спречавању изигравања система. Такође, значајне су одредбе у вези са регистрацијом радника од стране послодавца у Јединствени систем за регистрацију, контролу и наплату доприноса. Новим одредбама је предвиђена обавезна регистрација радника прије ступања на рад, те мјера забране обављања дјелатности за оне који буду кршили ову законску одредбу. Те мјере би требало да дају значајан допринос у сузбијању рада на црно.

* ГЛАС: Колики је дуг према Пореској управи и је ли повећан у односу на прошлу годину?

ВИДОВИЋ: Укупан дуг за порезе и доприносе на крају октобра износио је 1,529 милијарди КМ. Од тога предузећа у стечају, несолвентни и обвезници у ликвидацији дугују 429,73 милиона КМ. Репрограмирано је 333,41 милион КМ дуга, док је преостали дуг у поступку редовне или принудне наплате. Евидентна је лоша структура дуга у којој главнину чини дуг обвезника који су у стечају, ликвидацији или несолвентни и код којих је проценат наплате до десет одсто, те стари дуг пореских обвезника који су одавно престали са радом и код којих не постоји нити имовина нити друга средства из којих би он евентуално могао бити наплаћен. Такође, велики проблем у наплати имамо код старих дуговања за акцизе и порез на промет и са дуговањима здравствених установа, која премашују 179 милиона КМ.

* ГЛАС: Колико тренутно водите поступака принудне наплате?

ВИДОВИЋ: Тренутно водимо 160.990 поступака принудне наплате због наплате дуга у износу од 296,08 милиона КМ. У првих десет мјесеци ове године у поступцима принудне наплате наплатили смо 42,63 милиона КМ. С обзиром на структуру дуга и на чињеницу да је готово половина настала у ранијем периоду, те да се дуговања углавном односе на обавезе пореских обвезника које је Пореска управа преузела од својих правних претходника - Финансијске полиције и Управе јавних прихода, степен наплате дуга у поступку принудне наплате је задовољавајући.

* ГЛАС: Који се начин принудне наплате показао као најефикаснији у пракси?

ВИДОВИЋ: То су блокада жиро-рачуна и наплата из личних примања дужника. Принудну наплату спроводимо, између осталог, и на свим покретним стварима дужника, њиховом продајом, односно преносом на РС, као и на непокретностима укњижбом хипотеке и продајом те имовине.

* ГЛАС: Колике је обавезе Пореска управа обезбиједила хипотеком?

ВИДОВИЋ: Хипотекама смо обезбиједили 254,38 милиона КМ потраживања, а имамо уписаних 1.316 хипотека. До краја октобра покренули смо 409 извршних поступака на непокретној имовини пореских обвезника пред надлежним судовима због дуга од 71,06 милиона КМ. Извршни поступак пред надлежним судовима доста дуго траје, тако да су и ефекти наплате из непокретности доста лоши.

Приходи

* ГЛАС: Колико је Пореска управа ове године прикупила прихода и да ли сте задовољни наплатом?

ВИДОВИЋ: У првих десет мјесеци наплатили смо 1,829 милијарди КМ, што је за 80 милиона више него у истом периоду лани. Динамика наплате је задовољавајућа и резултат је предузетих активности Пореске управе усмјерених, прије свега, на теренске контроле и редовну наплату и контролу издавања фискалних рачуна. Посебно смо задовољни резултатима наплате пореза на добит и на непокретности и концесионих накнада. Посебну пажњу посвећујемо и наплати доприноса, од којих смо у протеклих десет мјесеци наплатили 1,169 милијарди КМ. Пореска управа максимално ангажује све своје ресурсе, али сматрамо да без повећања запослености наплата доприноса не може значајније бити повећана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана