Здравство коначно лакше дише

Милијана Латиновић
Здравство коначно лакше дише

БАЊАЛУКА - У болницама широм Републике Српске за два мјесеца преполовљен је број хоспитализованих пацијената заражених вирусом корона, иако и даље има оних којима је у борби за сваки дах неопходна терапија кисеоником.

Средином новембра прошле године борбу за сваки дах у болницама је водило више од 1.200 пацијената обољелих од “ковида 19”, док је према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС у здравственим установама било хоспитализовано 627 пацијената.

Највише обољелих, 230 лијечи се у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС. Од укупног броја хоспитализованих у највећој здравственој установи, 21 пацијент дише уз помоћ респиратора, док их 77 користи кисеоничку маску.  Од 397 пацијената инфицираних короном који се лијече у осталим болницама, 16 је прикључено на респиратор.

У бијељинској Болници “Свети врачеви” хоспитализовано је 65 пацијената, од којих је 17 животно угрожено. Директор те болнице Златко Максимовић рекао је да ова здравствена установа улази у 11. мјесец борбе против епидемије вируса корона.

- Упркос томе, морал запослених је и даље на високом нивоу. Велики број запослених добровољно се јавља за рад у “ковид” болницама, а менаџмент болнице ће се потрудити да их због тога награди - рекао је Максимовић, додавши да ПЦР лабораторија у Бијељини покрива 12 општина и дневно обавља око 200 тестирања.

Директор зворничке болнице Иван Поповић истиче за “Глас Српске” да се притисак на здравствене установе много смањио и да и здравствени радници коначно “лакше дишу”.

- Осјетно је смањен број хоспитализованих пацијената чиме је и притисак на здравствене раднике много мањи. Због тога смо почели да дозвољавамо запосленима да користе годишње одморе и да предахну од свега, јер су у новембру и децембру смјене љекара трајале и по 36 часова - рекао је Поповић и изразио наду да ће епидемиолошка ситуација из дана у дан бити све боља. Он је додао да је највећи терет у овој борби поднио УКЦ гдје су из других болница на лијечење слали млађе пацијенте у тешком стању.

Стабилизација је примјетна и у Болници “Србија” у Источном Сарајеву, а први човјек те здравствене установе Небојша Шешлија каже да је за разлику од новембра када се у тој болници лијечило око 100 заражених пацијената, тренутно хоспитализовано њих тридесетак.

- Идући дани показаће колико смо били одговорни у вријеме празника и да ли је ово заиста најава повољније епидемиолошке ситуације, или само тренутно побољшање - поручио је Шешлија.

Да епидемија јењава, али да је потребно задржати висок ниво озбиљности и поштовања прописаних мјера поручују и из локалних штабова за ванредне ситуације.

- У фочанском Дому здравља настављен је тренд смањивања броја пацијената који се јављају у ковид амбуланту. У Универзитетској болници на лијечењу је 35 пацијената са шире регије обољелих од ковида, од којих је троје на респиратору - истакнуто је на сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Општине

Према подацима Института за јавно здравство РС, за десет мјесеци, колико траје пандемија, потврђени случајеви инфекције короном регистровани су у 63 локалне заједнице. На листи општина и градова који се боре са “ковидом 19” и даље нема општине Источни Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана