За борачке категорије два милиона КМ

Срна
За борачке категорије два милиона КМ

Бањалука - У буџету града Бањалука у овој години планирана су два милиона КМ за помоћ борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима.Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић рекао је Срни да ће највише новца, 775.000 КМ, бити издвојено за рјешавање стамбеног питања корисника борачко-инвалидске заштите.

"Још пола милиона КМ намијењено је за суфинансирање трошкова лијечења, сахрана и набавке уџбеника дјеци погинулих бораца", навео је Кесеровић.


Он је додао да је у овогодишњем буџету планирано 150.000 КМ за прибављање идејног рјешења, изведбено-техничке документације и отпочињање изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата са подручја града Бањалука.

"За одржавање споменика и спомен-обиљежја од значаја за град предвидјели смо 70.000 КМ, а 37.000 КМ за суфинансирање изградње нових", навео је Кесеровић.

Кесеровић је подсјетио да је у прошлој години за рјешавање стамбеног питања борачких категорија додијељено укупно 500.000 КМ, од чега 485.000 КМ бесповратних новчаних средства за рјешавање стамбеног питања 54 породице погинулих бораца, а 16.000 КМ у виду субвенције издавања грађевинских дозвола за пет корисника борачко-инвалидске заштите.

Он је рекао и да су у прошлој години позитивно ријешена 1.954 захтјева у складу са одредбама правилника о додјели једнократне новчане помоћи из буџета града корисницима права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата и прописима који регулишу буџетску потрошњу, рационалним дозначавањем средстава.

Према његовим ријечима, највећи дио захтјева односио се на суфинасирање трошкова лијечења, за шта је додијељено укупно 373.000 КМ, док су се остали односили за суфинансирање трошкова сахране и набавке уџбеника.

"И ове године настојаћемо да што рационалније утрошимо планирана средства и помогнемо борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, као и удружењима која окупљају ову категорију становништва", каже Кесеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана