Уставни суд Републике Српске добија ново здање на Паскулиној циглани

ATV
Уставни суд Републике Српске добија ново здање на Паскулиној циглани

Бањалука - Уставни суд Републике Српске би ускоро могао да сели у нове просторије. Планирају да граде нову зграду на Паскулиној циглани, на парцели од скоро двије хиљаде квадрата коју им је бањалучка скупштина поклонила још прије двије године.

На овој локацији, иза Централне банке БиХ, сљедеће године требала би почети изградња новог објекта Уставног суда РС. Према њиховим прорачунима, тај објекат требао би бити готов 2019. године.

Сада су у згради старог бањалучког војног одсјека, изграђеној у доба Аустроугарске, а и њу дијеле са другим институцијама и користе само један спрат. У новој згради ће имати четири. Пројекат, који су од Урбанистичког завода добили бесплатно, је готов.

"Обратили смо се Влади Републике Српске да се у буџету РС за наредну годину или у плану јавних инвестиција за 2018. и 2019. годину уврсте и средства за изградњу зграде Уставног суда РС", рекао је предсједник Уставног суда РС Џерард Селман.

Због тендерских процедура, Селман не би да улази у детаље око вриједности објекта, али каже да ће бити знатно јефтиније него да су реновирали стари. За сада, једини сигурни трошак је 505 хиљада марака, колико су добили од Владе за грађевинску дозволу.

"Урбанистички завод Бањалука је урадио пројекат за изградњу зграде Уставног суда, Влада РС је у септембру мјесецу обезбиједила средства за уплату таксе и накнаде за додјелу грађевинске дозволе", рекао је Селман.

За двије године, сваки од девет судија Уставног суда имаће већи кабинет, имаће библиотеку и велику салу за суђења. Тендер за извођача радова, требало би да буде расписан почетком сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана