Управа Космоса понудила исплату дуговања у року од три године

Марина Чигоја
Управа Космоса понудила исплату дуговања у року од три године

Бањалука - Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица понудио је радницима споразум на основу којег би им исплата дуга за плате почела за шест мјесеци и била завршена у року од три године.

Још, међутим, није позната судбина тог приједлога, јер се о њему још нису изјаснили сви радници. Већи дио радника "Космоса" био је у штрајку од 22. децембра прошле до 19. маја ове године јер нису добили 15 и по плата, а годинама им нису уплаћени ни доприноси за пензијско и здравствено осигурање.

Вјештица је истакао да пола радника "Космоса" има потписан споразум са бившим директором Драганом Илићем, којим је било прецизирано да им цјелокупан дуг буде исплаћен до краја прошлог мјесеца, док је пола радника тужило предузеће. Он је истакао да дуг радницима до краја јуна није било могуће исплатити због проблема са којима се суочава "Космос".

- Ни са једнима ни са другима још нисмо потписали споразум који сам предложио, али очекујем да ћемо у наредним данима постићи договор. Нема масовног активирања извршних пресуда тако да предузеће није угрожено - казао је Вјештица.

Он је појаснио да ће радници текуће плате добијати редовно, а да би за шест мјесеци кренула исплата дуговања из ранијег периода.

- Јунска плата биће исплаћена за неколико дана. Рачун нам је до прије неколико дана био блокиран због дуга према Пореској управи, али смо договорили репрограм тих обавеза - нагласио је Вјештица и додао да је порески дуг "Космоса" око осам милиона КМ.

Предсједник Синдикалне организације "Космоса", која окупља раднике који су били у штрајку, Жељко Николић рекао је да су он и одређен број запослених потписали споразум са новим директором и да ће вјероватно исто учинити и остали чланови синдиката на чијем је челу. Предсједник Синдикалне организације која није подржавала штрајк Михајло Зрнић рекао је да ће урадити онако како му наложе радници који су у његовом синдикату. Већи дио радника овог синдиката има потписан споразум са претходним директором.

Управа

Душан Вјештица је истакао да само он тренутно представља управу предузећа јер извршни директори још нису именовани. Нагласио је да би у наредних 30 дана они требало да буду именовани. Претходна управа је разријешена када је прекинут штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана