У Залужанима код Бањалуке завршен 10. меморијални куп “Пет звијезда”

Милош Васиљевић
Foto: Раде Чајић

БАЊАЛУКА – Ни киша, ни тмурни облаци нису покварили адреналинско уживање заљубљеника у падобранство из читаве регије, који су се у Бањалуци окупили на, јубиларном, десетом меморијалном купу “Пет звијезда”, у част преминуле петорице младића.

Осим домаћих екипа, на ово такмичење одазвали су се и падобранци из региона, али и Мађарске и Аустрије. Најбоља екипа након пет турнуса био је тим из Приједора, док је индивидуално првопласирани био Зоран Лакић из Подгорице.

Пилот и директор Ваздухопловног клуба “Скyдиве” Златан Црналић за “Глас Српске” каже да је меморијални куп “Пет звијезда” такмичење гдје се мијешају емоције, али истиче да је ипак најважније да је све било организовамно на завидном нивоу, тако да ће највећи град Српске сви напустити задовољни.

 - То је за нас обавеза и пут којим треба да наставимо даље. Нажалост, и мој син је тада преминуо, био је пилот у том тренутку. Само они знају како им је и шта било - рекао је Црналић.

Према његовим ријечима, учествовало је укупно 48 такмичара, у девет екипа. Поред три екипе из Србије, ту су били њихови спортски пријатељи из Црне Горе, БиХ, Хрватске, Мађарске и Аустрије.

- Словенци су имали обиљежавање годишњице на данашњи дан па нису дошли из тог разлога. Уз сву нашу добру вољу, временске прилике нам нису омогућиле да испунимо комплетан план скокова до краја, одрадили смо пет и сматрам да  је комплетан дојам испуњен - казао је Црналић.

Предсједник Ваздухопловног клуба “Скyдиве “ Раде Чајић, рекао је за “Глас” како је десети  меморијални куп “Пет звијезда” тако да имају искуство, али и могућност да пореде са претходним, па сматра да је ово такмичење  не заостаје нимало у односу на претходне.

- Девет екипа је дошло, ту су и наши традиционалани гости Војска Србије. Пет турниса је у потпуносоти завршено што је по пропозицијама довољно.  Сви бисмо вољели да завршимо такмичење до самог краја али метеролошке околности су такве, нема  потребе да доводимо ни људе, нити опрему у крајње ризичне ситуације. Сви који су наступали су задовољни - рекао је Чајић те додао да ће се трудити да њихови пријатељи дођу и идуће године, те да из Бањалуке кући понесу позитивну енергију и најљепше успомене.

Шампион у индидвидуалном конкуренцији из главног града Црне Горе  Зоран Лакић,  рекао је за “Глас” да се 42 године бави падобранством. Наставник је падобранства и такмичар ВК “Шпиро Мугоша” из Подгорице. Каже, да је ово за њега посебно такмичење из више разлога.

- Прелијепа три дана су иза нас. Морам да похвалим организаторе. Временски услови су били поприлично тешки. Успјели смо да  комплетирамо пети турнус који је започет још у суботу. Долазимо сваке године на меморијални куп, који за мене има посебан значај.  Био сам много добар друг и велики спортски ривал са покојним Немањом Гороњом - рекао је Лакић и додао да доласком у Бањалуку одржавају сјећање на момке који су изгубили животе у тој авио-несрећи.

Трагедију, у којој су 20. маја 2012. године погинули пилот Ален Црналић (24), дугогодишњи инструктор падобранства Немања Гороња (32), инструктор Стефан Карановић (24) и падобранци којима је то требало да буде први прави скок Никола Стевић и Срђан Косић, посматрали су родитељи и пријатељи настрадалих.

Традиција

На меморијални куп “Пет звијезда” већ годинама традиционално се одазива и екипа из Осијека. Тако је било и овог пута, рекао је за “Глас” Томислав Дувњак.

- Осјечка екипа долази већ традиционално и морам рећи да се увијек осјећамо добро, лијепо смо примљени и само тамичење је на једном врхунском нивоу. Овај меморијални куп је посебно означен у нашем календару. Увијек са тугом у срцима долазимо у Бањалуку, сјећајући се преминулих младића, али и са радошћу јер ћемо видјети своје пријатеље који нас лијепо дочекају  - рекао је Дувњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана