Завршен јавни позив: Какво је интересовање пољопривредника за капитална улагања

Анита Јанковић Речевић
Завршен јавни позив: Какво је интересовање пољопривредника за капитална улагања

БАЊАЛУКА - Интересовање пољопривредника за новчане подстицаје намијењене дугорочним улагањима у производњи огромно је и овог прољећа, а колач од 40 милиона КМ, колико износи овогодишњи буџет за капиталне инвестиције, биће подијељен на 3.650 дијелова, колико је пристигло пријава на јавни позив

Домаћи ратари, сточари, повртари и пољопривредници из других сектора имали су 20 дана да конкуришу на јавни позив за додјелу средстава намијењених за капиталне инвестиције. Рок је истекао 17. априла, а у Агенцији за аграрна плаћања РС кажу да је у току обрада пристиглих пријава, након чега ће бити познато да ли је расположиви буџет довољан за финансирање свих пристиглих захтјева.

Вршилац дужности директора Агенције Митар Лазић каже за “Глас” да су произвођачи највеће интересовање исказали за пољопривредну механизацију.

- Пристигле су 492 пријаве за тракторе и 1.939 пријава које се односе на пољопривредне прикључке, а запримили смо и три пријаве за комбајн - рекао је Лазић.

Према његовим ријечима, велико је интересовање и за опрему у сточарској производњи, за шта је пристигло 313 пријава.

- За изградњу објеката у сточарству имамо 69 пријава, док је за набавку приплодног материјала стигло 114 захтјева. Када је биљна производња у питању, највеће интересовање изражено је за изградњу система за наводњавање и ту имамо 309 пријава, затим за изградњу пластеника 144 те за подизање противградних мрежа 31 захтјев - нагласио је Лазић.

Пољопривредници планирају да улажу и у инвестиције које се односе на складиштење и прераду пољопривредних производа и за ту мјеру пријаву је поднијело 179 корисника.

- Од ове године имамо нову мјеру за подршку постављању соларних панела на производним објектима, за шта је аплицирало 15 пољопривредника - додао је Лазић.

Он је нагласио да је Агенцији потребан одређени период да све пристигле пријаве прегледају, након чега ће услиједити теренска контрола за одређене мјере, тамо гдје је законом прописано.

- Уложићемо све напоре да би пољопривредни произвођачи у што краћем року добили рјешења о резервацији да могу започети реализацију планираних инвестиција - нагласио је Лазић.

Повртар из лијевчанског села Кукољи код Градишке Никола Лазић сваке године конкурише за подстицајна средства намијењена за капитална улагања. Лани је тако, уз помоћ субвенција, набавио трактор и два прикључка, а ове године конкурисао је за још два тракторска прикључка те мању линију за паковање лука и кромпира.

- Захваљујући томе знато унапређујемо своју производњу, јер се технолошки опремамо брже и квалитетније. Добијемо између 40 и 50 одсто на укупну инвестицију, што је од великог значаја, будући да је немогуће прикупити новац у цјелини и набавити савремене машине без подршке државе. А без савремених технологија опет нисмо конкурентни - казао је Лазић.

Максимални износи

Власници некомерцијалних газдинстава који су конкурисали на јавном позиву могу рачунати на максималну подршку у висини од 50.000 КМ, комерцијалних на 100.000, а правна лица и предузетници 200.000 марака.

Агенција за аграрна плаћања овог прољећа неће узимати ПДВ у обрачун и за све мјере ће прихватити рачуне без ПДВ-а, што претходних година није био случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана