Тенденциозан серијал Меморијалног центра који оптужује српски народ

Срна
Тенденциозан серијал Меморијалног центра који оптужује српски народ

САРАЈЕВО - Серијал емисија у продукцији Меморијалног центра Поточари, емитован на БХ Радију 1, једнострано, тенденциозно и субјективно износи квалификације и оптужује српски народ без иједног релевантног доказа, наведено је у заједничком саопштењу двоје чланова Управног одбора /УО/ БХРТ из Републике Српске и директора БХ Радија 1 Пејке Медић.

Саопштење су, осим Медићеве, потписали предсједавајући УО БХРТ-а Љубомир Зубер и члан УО Дејана Радовановић-Шаренац, те појаснили да је ријеч о Документарно драмском програму БХ Радија 1 у којем су од 6. до 9. јула емитоване четири епизоде под називом “Извјештај о негирању геноцида у Сребреници”, чији је аутор Меморијални центар Поточари, а пета синоћ у 22.15 часова.

Напоменуто је да се у тим у емисијама неаргументовано оптужују институције, представници власти у Републици Српској и Србији, узастопно понављају термини “фашистичко четнички покрет”, “српско националистичко друштво”, “босански геноцид” и јачање радикалне деснице.

Оптужује се, како је истакнуто, да “Русија тренутно наоружава паравојне формације у Републици Српској спремајући их за неки нови рат” и наводе бројне друге квалификације које грубо крше људска права и осјећања припадника српског народа и Српске православне цркве.

У саопштењу се додаје да оптужбе и квалификације српског народа, Републике Српске и њених институција који су изнесени у емисијама Меморијалног центра Поточари нису утемељени нити обухваћени пресудом Међународног кривичног суда у Хагу, нити су као такви били предмет донесених пресуда пред домаћим судовима за ратне злочине.

О садржају пете епизоде, која је емитована синоћ, како су појаснили директор и Колегијум БХР1 нису били упознати на редовним седмичним састанцима, а кориштена је терминологија која доприноси ширењу вјерске и националне мржње, те етикетирању и стављању “мете на чело” једном комплетном народу и Српској православној цркви,

Имајући у виду садржај, директор БХР 1 Пејка Медић затражила је од програмског координатора БХР1 да пета епизода буде скинута с програмске шеме БХР1 и да о томе буде информисан и уредник Документарно-драмског програма, што је и учињено.

“Обратили смо се генералном директору БХРТ-а Белмину Карамехмедовићу с позивом да пета епизода овог Извјештаја не буде емитована у термину 10. јула, јер није у складу са утврђеним програмским смјерницама и Уређивачким принципима Јавног РТВ сервиса. Наш позив и апел да у програму БХ Радија 1 не буде емитован спорни садржај није уродио плодом”, наведено је у саопштењу.

Потписници саопштења оградили су се од садржаја и ставова изнесених у емитованом серијалу.

У саопштењу је наведено и да је БХРТ протекле три године исказао висок ниво професионалног и објективног приступа у извјештавању о свим осјетљивим и трагичним догађајима из недавне ратне прошлости БиХ, али да се овај пут сврстао на једну, бошњачку страну.

Зубер, Радовановић-Шаренац и Медићева траже хитно заказивање ванредне сједнице Управног одбора БХРТ-а на којој ће се разматрати све околности у вези с поменутим садржајем.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана