Tendenciozan serijal Memorijalnog centra koji optužuje srpski narod

Srna
Tendenciozan serijal Memorijalnog centra koji optužuje srpski narod

SARAJEVO - Serijal emisija u produkciji Memorijalnog centra Potočari, emitovan na BH Radiju 1, jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznosi kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvoje članova Upravnog odbora /UO/ BHRT iz Republike Srpske i direktora BH Radija 1 Pejke Medić.

Saopštenje su, osim Medićeve, potpisali predsjedavajući UO BHRT-a Ljubomir Zuber i član UO Dejana Radovanović-Šarenac, te pojasnili da je riječ o Dokumentarno dramskom programu BH Radija 1 u kojem su od 6. do 9. jula emitovane četiri epizode pod nazivom “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici”, čiji je autor Memorijalni centar Potočari, a peta sinoć u 22.15 časova.

Napomenuto je da se u tim u emisijama neargumentovano optužuju institucije, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji, uzastopno ponavljaju termini “fašističko četnički pokret”, “srpsko nacionalističko društvo”, “bosanski genocid” i jačanje radikalne desnice.

Optužuje se, kako je istaknuto, da “Rusija trenutno naoružava paravojne formacije u Republici Srpskoj spremajući ih za neki novi rat” i navode brojne druge kvalifikacije koje grubo krše ljudska prava i osjećanja pripadnika srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se dodaje da optužbe i kvalifikacije srpskog naroda, Republike Srpske i njenih institucija koji su izneseni u emisijama Memorijalnog centra Potočari nisu utemeljeni niti obuhvaćeni presudom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, niti su kao takvi bili predmet donesenih presuda pred domaćim sudovima za ratne zločine.

O sadržaju pete epizode, koja je emitovana sinoć, kako su pojasnili direktor i Kolegijum BHR1 nisu bili upoznati na redovnim sedmičnim sastancima, a korištena je terminologija koja doprinosi širenju vjerske i nacionalne mržnje, te etiketiranju i stavljanju “mete na čelo” jednom kompletnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi,

Imajući u vidu sadržaj, direktor BHR 1 Pejka Medić zatražila je od programskog koordinatora BHR1 da peta epizoda bude skinuta s programske šeme BHR1 i da o tome bude informisan i urednik Dokumentarno-dramskog programa, što je i učinjeno.

“Obratili smo se generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću s pozivom da peta epizoda ovog Izvještaja ne bude emitovana u terminu 10. jula, jer nije u skladu sa utvrđenim programskim smjernicama i Uređivačkim principima Javnog RTV servisa. Naš poziv i apel da u programu BH Radija 1 ne bude emitovan sporni sadržaj nije urodio plodom”, navedeno je u saopštenju.

Potpisnici saopštenja ogradili su se od sadržaja i stavova iznesenih u emitovanom serijalu.

U saopštenju je navedeno i da je BHRT protekle tri godine iskazao visok nivo profesionalnog i objektivnog pristupa u izvještavanju o svim osjetljivim i tragičnim događajima iz nedavne ratne prošlosti BiH, ali da se ovaj put svrstao na jednu, bošnjačku stranu.

Zuber, Radovanović-Šarenac i Medićeva traže hitno zakazivanje vanredne sjednice Upravnog odbora BHRT-a na kojoj će se razmatrati sve okolnosti u vezi s pomenutim sadržajem.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana