Свако љето доноси црни биланс

Милијана Латиновић
Свако љето доноси црни биланс

БАЊАЛУКА - Брза вожња, алкохол и непажња, посебно у љетним мјесецима, узимају животе на путевима широм Републике Српске, што потврђује податак да је од почетка године у саобраћају погинуло 56 особа, од чега чак 14 у првој половини августа.

Иако подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС показују да су за седам мјесеци ове године у саобраћајним несрећама погинуле 22 особе мање у односу на исти период лани, црни низ на путевима у Српској забиљежен је у августу, јер је за свега 18 дана животе изгубило 14 грађана, међу којима и четворомјесечна беба.

Прве дане августа обиљежиле су трагедије у којима је погинуло више чланова трију породица. За свега седам дана животе у саобраћају изгубили су супружници из Пала, мајка и кћерка из Теслића, а потом брачни пар са бебом из Кључа.

Према подацима МУП-а, од јануара до краја јула у Српској се догодило 4.847 саобраћајних несрећа, што је за 13,4 одсто мање у односу на исти период прошле године. Навели су да су у том периоду у саобраћајкама погинуле 42 особе те да је теже повријеђено 245 лица, што је за 30,6 одсто мање него у истом периоду прошле године. Према подацима МУП-а, догодило се 3.757 несрећа само са материјалном штетом, што је за 13,6 одсто мање него лани.

- Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајки су неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, недржање одстојања и вожња уназад - навели су у МУП-у. Додају да је управљање возилом под дејством алкохола са више од 1,5 промила било узрок 293 саобраћајне несреће, а да је из саобраћаја у наведеном периоду искључено 8.030 возача, од чега 5.680 због вожње под дејством алкохола.

У МУП-у наводе да су у протеклом периоду најкритичније дионице биле путни правац Ивањска - Шарговац на којем је погинуло пет лица, затим Гојсовац - Бијељина 5, гдје су живот изгубиле четири особе, затим Руданка - Добој, Челинац - Котор Варош, Карановац - Црна Ријека и Подновље - Шешлије на којима је погинуло по троје. По двоје погинулих било је на дионицама пута Србац - Прњавор, Бијељина 8 - Угљевичка Обријеж, Рогатица - Саставци и Укрина - Клупе.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже за “Глас Српске” да се, нажалост, упркос свим предузетим мјерама, понавља црни низ у љетним мјесецима.

- У јулу и августу лани погинуло је 36 особа, годину раније 40, док је у јулу ове и 18 дана августа 23 погинулих на путевима у Српској. У љетним мјесецима је дупло више погинулих мјесечно него у друго доба године. Сезона је годишњих одмора, веће су гужве и чешће се вози ноћу. Статистика показује да је највећи број погинулих у саобраћају у периоду од поноћи до четири часа. Пандемија није стопирала приватне журке, нажалост, много је и оних који возе под утицајем алкохола, тако да оваква статистика не чуди - рекао је Радовић додавши да је најчешћи тип несреће слијетање са коловоза усљед неприлагођене брзине.

Радовић упозорава да је, осим репресивних мјера које МУП предузима, неопходна и едукација учесника у саобраћају.

- Набављено је још пет пресретача, у току су измјене Закона о основама безбједности саобраћаја и у те измјене требало би да буде уграђена и мјера одузимања возила као опасне ствари - рекао је Радовић додавши да има возача на које никакве мјере не утичу, те да за волан сједају и када им је одузета возачка дозвола.

Неискусни возачи

Милија Радовић каже да забрињава податак према којем су у првом полугодишту чак 34 одсто саобраћајних несрећа проузроковали млади возачи, старости од 18 до 30 година. Осим тога, додао је, чак 13 одсто саобраћајки проузроковали су возачи који имају до двије године возачког стажа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана