Студенти од јесени у новим собама

Данијела Бајић
Студенти од јесени у новим собама

БАЊАЛУКА - Савремене собе и већа читаоница требало би да дочекају на јесен станаре трећег павиљона Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци, јер су за реконструкцију овог објекта, старог неколико деценија, обезбијеђена око 2,4 милиона марака.

Студентске собе у овом павиљону, гдје су многе генерације училе за испите, али и славиле успјехе, коначно ће добити ново рухо. За овај објекат, који је прегазио зуб времена и који је велику штету претрпио у невремену прије четири године, Влада Србије донирала је 1,95 милиона КМ. Међутим, након анализа закључено је да ће за неопходне радове санације и адаптације по пројекту бити потребна додатна средства, због чега је Влада Српске издвојила још 500.000 КМ.

Директор Студентског центра “Никола Тесла” Драгослав Топић истакао је за “Глас Српске” да са нестрпљењем чекају грађевинске радове, који би требало да почну по завршетку предавања.

- У међувремену ћемо завршти папирологију и спровести тендерску процедуру, јер финансијска средства више нису под знаком питања. Сви једва чекамо да кренемо у реконструкцију, јер је у питању стари објекат, који је користила војска, а при томе није такнут деценијама - казао је Топић.

Додао да ће реконструкција трећег павиљона, осим нове столарије и намјештаја, обухватити комплетан ходник, стубишта и собе, које ће имати посебна купатила, што раније није био случај.

- Под овом реконструкцијом подразумијева се и проширивање читаонице, која се налази у приземљу павиљона. Санираћемо и адаптирати собе, као и прилаз за студенте са посебним потребама - рекао је Топић и додао да у павиљону има мјеста за 350 до 400 студената.

У оквиру пројекта, истакао је Топић, биће урађен модернији систем са видео-надзором комплетног објекта, док ће за улазак у собу умјесто кључева студенти користити картице, а станарима ће на располагању бити и литф.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић рекао је да ће, између осталог, реконструкцијом павиљона бити повећан стандард студената, како у Бањалуци тако у цијелој Српској.

- Трећи павиљон је претрпио велику штету у временским непогодама прије неколико година, када је кров буквално одлетио са објекта. То је хитно санирано, међутим сад је проблем дотрајала столарија - казао је Бојић.

Додао је да ће по завршетку реконструкције трећег павиљона ово бити један од водећих домова за смјештај студената у региону, што се тиче опремљености, а и студентског стандарда.

Купатило

Станарка трећег павиљона Јелена В. из Приједора истакла је да јој највише смета што једно купатило дијели пуно студената па док, како каже, дођу на ред за туширање прође времена и времена.

- Једва чекам да овај павиљон буде сређен, јер су услови веома лоши - казала је ова Приједорчанка, студент треће године на бањалучком Економском факултету.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана