У прољећном походу на Романији више од 200 планинара

GS
Foto: ATV

Више од 200 планинара из БиХ и земаља региона, испред Планинарског дома на Црвеним стијенама, кренули на традиционални прољећни поход на Романију, односно врх Велики Лупоглав.

Организатор похода је планинарско друштво "Гласинац" из Сокоца. Ово планинарско друштво осми пут организује ову манифестацију, традиционално на велики празник Цвијети, која је, како кажу већ уписана у  календар Планинарског савеза Републике Српске.

 "Дан је измишљен за планинарење, гостију са свих страна, преко 200 људи данас ће сигурно бити на слету. То није рекорд јер смо имали 300-400 али мислимо за овај дан и за ову прилику да је ово неки број који је оптималан и који ће изаћи на врх планине, вратити се овдје и на крају уживати у још једном лијепом дану на Романији", каже Мирослав Дибчић из планинарског друштва "Гласинац".

Љепоте Романије привукле су учеснике и из Словеније. Кажу одушевљени су природом и амбијентом а осим похода на Велики Лупоглав, лијепо вријеме искористили су и за посјету ферати.

"Утисци на Романији су прекрасни. Дошли смо првенствено након што смо нашли преко интернета за Ферату, тако смо се договорили и надамо се да ћемо још доћи", каже Живко Чмрлец, из Словеније.

Традиционално, највише учесника стигло је из Србије. Задовољни временским условима и одзивом планинара, истичу да је најважније дружење и промовисање здравог начина живота.

"Сви заједно на једној стази, чини ми се у једном ритму ходати, дружити се, упознавати се. То и јесте циљ оваквих организација. Ако се не варам ово је савезна манифестација, тако да желим свима да се захвалим", рекао је Душан Жугић, Крупањ.

"Ову традиционалну акцију увијек покушавамо да увеличамо. Ово нам није први пут нити ће нам бити први пут тако да једноставно волимо ово место јако је лепо, пријатно је и уживамо у овим тренуцима док се шетамо овим стазама. Тако да ћемо довести још људи већ смо договорили смештај и како ћемо где ћемо", каже Шандор Шомођи, Зрењанин.

Велики Лупоглав највиша је тачка Романије, са надморском висином од 1.652 метара. На јужној страни, изнад општине Пале, налази се и чувена Новакова пећина, чији је назив везан за хајдука Старину Новака. Планинари кажу да је овај предио један од најљепших али и најзахтјевнијих мјеста за планинарење, те да је ова манифестација права прилика да се истраже и прикажу све љепоте Романије, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана