Studenti od jeseni u novim sobama

Danijela Bajić
Studenti od jeseni u novim sobama

BANjALUKA - Savremene sobe i veća čitaonica trebalo bi da dočekaju na jesen stanare trećeg paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, jer su za rekonstrukciju ovog objekta, starog nekoliko decenija, obezbijeđena oko 2,4 miliona maraka.

Studentske sobe u ovom paviljonu, gdje su mnoge generacije učile za ispite, ali i slavile uspjehe, konačno će dobiti novo ruho. Za ovaj objekat, koji je pregazio zub vremena i koji je veliku štetu pretrpio u nevremenu prije četiri godine, Vlada Srbije donirala je 1,95 miliona KM. Međutim, nakon analiza zaključeno je da će za neophodne radove sanacije i adaptacije po projektu biti potrebna dodatna sredstva, zbog čega je Vlada Srpske izdvojila još 500.000 KM.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Dragoslav Topić istakao je za “Glas Srpske” da sa nestrpljenjem čekaju građevinske radove, koji bi trebalo da počnu po završetku predavanja.

- U međuvremenu ćemo završti papirologiju i sprovesti tendersku proceduru, jer finansijska sredstva više nisu pod znakom pitanja. Svi jedva čekamo da krenemo u rekonstrukciju, jer je u pitanju stari objekat, koji je koristila vojska, a pri tome nije taknut decenijama - kazao je Topić.

Dodao da će rekonstrukcija trećeg paviljona, osim nove stolarije i namještaja, obuhvatiti kompletan hodnik, stubišta i sobe, koje će imati posebna kupatila, što ranije nije bio slučaj.

- Pod ovom rekonstrukcijom podrazumijeva se i proširivanje čitaonice, koja se nalazi u prizemlju paviljona. Saniraćemo i adaptirati sobe, kao i prilaz za studente sa posebnim potrebama - rekao je Topić i dodao da u paviljonu ima mjesta za 350 do 400 studenata.

U okviru projekta, istakao je Topić, biće urađen moderniji sistem sa video-nadzorom kompletnog objekta, dok će za ulazak u sobu umjesto ključeva studenti koristiti kartice, a stanarima će na raspolaganju biti i litf.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić rekao je da će, između ostalog, rekonstrukcijom paviljona biti povećan standard studenata, kako u Banjaluci tako u cijeloj Srpskoj.

- Treći paviljon je pretrpio veliku štetu u vremenskim nepogodama prije nekoliko godina, kada je krov bukvalno odletio sa objekta. To je hitno sanirano, međutim sad je problem dotrajala stolarija - kazao je Bojić.

Dodao je da će po završetku rekonstrukcije trećeg paviljona ovo biti jedan od vodećih domova za smještaj studenata u regionu, što se tiče opremljenosti, a i studentskog standarda.

Kupatilo

Stanarka trećeg paviljona Jelena V. iz Prijedora istakla je da joj najviše smeta što jedno kupatilo dijeli puno studenata pa dok, kako kaže, dođu na red za tuširanje prođe vremena i vremena.

- Jedva čekam da ovaj paviljon bude sređen, jer su uslovi veoma loši - kazala je ova Prijedorčanka, student treće godine na banjalučkom Ekonomskom fakultetu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana