Странци одводе најбоље куваре и конобаре

Јелена Станић
Странци одводе најбоље куваре и конобаре

БАЊАЛУКА - Љетна сезона на Хрватском приморју само што није почела, а угоститељи из Републике Српске и БиХ већ се хватају за главу, јер им странци одводе најбоље конобаре и куваре нудећи им плате и до 2.000 евра.

Према ријечима Златана Татића из Удружења послодаваца туризма и угоститељства РС “Хорека”, током посљедње двије седмице повећана је потражња за угоститељским радницима, што директно утиче на дефицит ове радне снаге у Српској.

- Ако угоститељи са приморја чују да има добар конобар или кувар, они долазе и такорећи их вуку за рукав како би сезону одрадили код њих. Конобара у сезони плаћају око 1.000 евра мјесечно, док се плата кувара креће од 1.500 евра па навише, у зависности од искуства и описа посла - казао је Татић за “Глас Српске” додајући да су уз плату обезбијеђени смјештај и храна.

Ове године се у Хрватској, казао је он, очекује боља туристичка сезона него лани.

- Велики број њихових радника из ове бранше је отишао у Њемачку и друге европске земље. Упркос мјерама које је донијела Хрватска да приоритет при запошљавању имају њихови грађани, угоститељима су за успјешну сезону потребни и наши радници - појаснио је Татић.

Да послодавци на јадранској обали вапе за радницима са ових простора, потврдио је и хрватски угоститељ са острва Раб који је казао да је велика потражња за конобарима, куварима, али и собарицама.

- Осим из БиХ, јављају нам се људи и из Србије и Македоније. Као и до сада, плате зависе од радног мјеста и искуства, а крећу се од 500 до 1.000 евра са укљученим смјештајем - казао је власник ресторана додајући да Хрвати посљедњих пет година одлазе у иностранство.

Конобар из Бањалуке Милан Јовановић већ годинама одлази на сезонски рад на Хрватском приморју.

- Прије пандемије сезона је почињала у априлу и тамо сам остајао до краја септембра. Од прошле године углавном нас траже на три мјесеца због пада броја туриста, али се надам да ћу ове године дуже остати - казао је Јовановић додајући да се плата конобара креће и до 1.000 евра без бакшиша.

Да преко границе на привремени рад не одлазе само професионални угоститељски радници, доказује и студент из Бањалуке Милан Ракић који већ четири године одлази у Њемачку гдје, како истиче, за три мјесеца заради довољно да покрије своје потребе за цијелу годину.

- Посао у угоститељству сам нашао преко студентске организације која сарађује са њемачком агенцијом за запошљавање. Према уговору који потпишемо, имамо 40 радних сати у седмици, али у договору са шефовима можемо остварити додатне сате - рекао је Ракић додајући да као конобар заради најмање 1.700 евра мјесечно.

Заустављање одласка

Зоран Татић је казао да су свјесни повећаног одлива становништва из цијеле БиХ, што доводи и до одлива радне снаге.

- Разговарали смо и са представницима Владе Републике Српске у вези са повећањем плата у угоститељству, што би сигурно зауставило одлазак радника - рекао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана