Stranci odvode najbolje kuvare i konobare

Jelena Stanić
Stranci odvode najbolje kuvare i konobare

BANjALUKA - Ljetna sezona na Hrvatskom primorju samo što nije počela, a ugostitelji iz Republike Srpske i BiH već se hvataju za glavu, jer im stranci odvode najbolje konobare i kuvare nudeći im plate i do 2.000 evra.

Prema riječima Zlatana Tatića iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeka”, tokom posljednje dvije sedmice povećana je potražnja za ugostiteljskim radnicima, što direktno utiče na deficit ove radne snage u Srpskoj.

- Ako ugostitelji sa primorja čuju da ima dobar konobar ili kuvar, oni dolaze i takoreći ih vuku za rukav kako bi sezonu odradili kod njih. Konobara u sezoni plaćaju oko 1.000 evra mjesečno, dok se plata kuvara kreće od 1.500 evra pa naviše, u zavisnosti od iskustva i opisa posla - kazao je Tatić za “Glas Srpske” dodajući da su uz platu obezbijeđeni smještaj i hrana.

Ove godine se u Hrvatskoj, kazao je on, očekuje bolja turistička sezona nego lani.

- Veliki broj njihovih radnika iz ove branše je otišao u Njemačku i druge evropske zemlje. Uprkos mjerama koje je donijela Hrvatska da prioritet pri zapošljavanju imaju njihovi građani, ugostiteljima su za uspješnu sezonu potrebni i naši radnici - pojasnio je Tatić.

Da poslodavci na jadranskoj obali vape za radnicima sa ovih prostora, potvrdio je i hrvatski ugostitelj sa ostrva Rab koji je kazao da je velika potražnja za konobarima, kuvarima, ali i sobaricama.

- Osim iz BiH, javljaju nam se ljudi i iz Srbije i Makedonije. Kao i do sada, plate zavise od radnog mjesta i iskustva, a kreću se od 500 do 1.000 evra sa uključenim smještajem - kazao je vlasnik restorana dodajući da Hrvati posljednjih pet godina odlaze u inostranstvo.

Konobar iz Banjaluke Milan Jovanović već godinama odlazi na sezonski rad na Hrvatskom primorju.

- Prije pandemije sezona je počinjala u aprilu i tamo sam ostajao do kraja septembra. Od prošle godine uglavnom nas traže na tri mjeseca zbog pada broja turista, ali se nadam da ću ove godine duže ostati - kazao je Jovanović dodajući da se plata konobara kreće i do 1.000 evra bez bakšiša.

Da preko granice na privremeni rad ne odlaze samo profesionalni ugostiteljski radnici, dokazuje i student iz Banjaluke Milan Rakić koji već četiri godine odlazi u Njemačku gdje, kako ističe, za tri mjeseca zaradi dovoljno da pokrije svoje potrebe za cijelu godinu.

- Posao u ugostiteljstvu sam našao preko studentske organizacije koja sarađuje sa njemačkom agencijom za zapošljavanje. Prema ugovoru koji potpišemo, imamo 40 radnih sati u sedmici, ali u dogovoru sa šefovima možemo ostvariti dodatne sate - rekao je Rakić dodajući da kao konobar zaradi najmanje 1.700 evra mjesečno.

Zaustavljanje odlaska

Zoran Tatić je kazao da su svjesni povećanog odliva stanovništva iz cijele BiH, što dovodi i do odliva radne snage.

- Razgovarali smo i sa predstavnicima Vlade Republike Srpske u vezi sa povećanjem plata u ugostiteljstvu, što bi sigurno zaustavilo odlazak radnika - rekao je Tatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana