Штедња грађана 1,785 милијарди

Марина Чигоја
Штедња грађана 1,785 милијарди

Бањалука - Штедња грађана Српске порасла је од избијања свјетске економске кризе до данас за чак 131 одсто и на крају првог полугодишта износила је 1,785 милијарди КМ.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС штедња грађана РС на крају првог полугодишта 2014. има стопу раста од шест одсто у односу на стање крајем прошле године.

- Усљед економске кризе у четвртом кварталу 2008. године забиљежен је пад штедње. Од краја 2008. године када је износила 773 милиона КМ, до краја првог полугодишта 2014. године штедња је порасла за 131 одсто - навели су у Агенцији.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је повећање штедње, прије свега, лоше за привреду јер људи не инвестирају и не развијају пословне активности које би омогућиле ново запошљавање.

- У ситуацији када је куповна моћ у паду људи одлучују да штеде новац. Тај новац стоји у банкама и оне га најчешће пласирају државним органима. Неко би можда рекао да је добар параметар да штедња расте, али у ствари је то параметар који показује да нема разлога да људи инвестирају новац - нагласио је Павловић.

Он је истакао да је присутан и страх људи од губитка посла и да је и то један од разлога раста штедње. 

-  Смањује се потрошња, тако да имамо и дефлацију, па људи одлажу куповину, јер ће можда сутра то бити јефтиније - истакао је Павловић.

Од укупног износа штедње у РС орочено је 1,454 милијарди КМ или 81 одсто и ова штедња има стопу раста од седам одсто, док штедња по виђењу износи 330,9 милиона КМ или 19 одсто и има стопу раста од два одсто.

- Повољнија рочна структура штедње, односно веће учешће орочене штедње у укупној штедњи резултат је враћања повјерења у банке - истакли су у Агенцији за банкарство.

С друге стране, укупни кредити грађана на крају првог полугодишта износили су 1,915 милијарди КМ и имају стопу раста од шест одсто у односу на крај 2013. године. 

Павловић је истакао да они који имају новац штеде, док грађани који немају свој буџет допуњавају тако што узимају кредите.

Задуженост

У Агенцији за банкарство РС су истакли да су кредити становништву банкарског сектора на крају првог полугодишта износили 2,366 милијарди КМ, што износи око 1.784 КМ задужености по становнику Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана