Скупљи радови подигли цијене станова

Милијана Латиновић
Скупљи радови подигли цијене станова

БАЊАЛУКА - Цијене свих грађевинских радова у станоградњи у Републици Српској скочиле су у трећем кварталу ове године за 0,1 одсто, што је аутоматски довело и до поскупљења некретнина на домаћем тржишту.

Према подацима Републичког завода за статистику, цијене архитектонских, конструкционих, као и водоинсталатерских и канализационих радова више су у односу на други овогодишњи квартал за 0,2 одсто, док су електроинсталациони, те машинско-инсталациони радови у станоградњи поскупјели за 0,1 одсто.

Бањалучанин Душко Т. који се већ десет година бави молерским радовима истиче да су цијене тих радова више у односу на прошлу годину.

- Много је посла а мајстора, бар оних правих, нема. Кречење бијелом бојом по квадрату лани је коштало око 1,50 КМ, док сада достиже и дупло више - рекао је Душко Т.
Да је недостатак квалификованих радника подигао цијене у станоградњи потврђују и у грађевинским предузећима широм Српске.

Директор грађевинског предузећа “МБ Модул” из Приједора Милан Мамлић истиче за “Глас Српске” да су били принуђени да подигну цијене и радова и станова.

- Велики број радника је отишао у иностранство у протеклом периоду и једноставно смо били принуђени да повећамо цијене грађевинско-занатских радова, што ја аутоматски утицало и на раст цијене квадрата - појаснио је Мамлић.

Додао је да су сва та кретања у сектору грађевинарства довела и до пролонгирања рокова, па они који купују станове чекају и до шест мјесеци дуже на усељење. 

Извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да су тренутне цијене на нивоу оних из 2010. године.

- Сви грађевински радови су скупљи у односу на прије три године, али су то цијене које смо имали и прије кризе која нас је задесила. За нас су то сада нормалне цијене - рекао је Бијелић и додао да су станови поскупјели и због велике потражње. 

Према подацима Завода за статистику, просјечна цијена продатих нових станова у трећем тромјесечју ове године била је 1.527 марака по квадрату, што је за 6,5 одсто више у односу на треће тромјесечје прошле године.
 

Плате 

Милан Мамлић каже и да су с намјером да сачувају кадар многе грађевинске фирме повећале плате запосленима.

- Дневнице грађевинаца су повећане и генерално плате смо подигли и до 30 одсто да бисмо сачували квалитетне раднике - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана