Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Пад броја бруцоша због мањка средњошколаца

Драгана Келеч
Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Пад броја бруцоша због мањка средњошколаца

Источно Сарајево - Факултети Универзитета у Источном Сарајеву у првом уписном року ове године добили су 388 бруцоша мање него лани, али не због тога што је вођена лоша уписна политика, већ зато што је 2.000 мање свршених средњошколаца у цијелој РС.

На тај начин проблем смањеног броја студената објашњава ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић који се нашао на удару Уније студената РС. Први човјек те студентске асоцијације Милан Милишић затражио је и Грујичићеву смјену оптуживши га за лоше креирање уписне политике. Студентске вође, међутим, захтјев нису поткријепили анализом уписа и тачним бројкама уписаних студената, па се Грујић одлучио да све представи црно на бијело.

- Критике на мој рачун сматрам потпуно непотребним, неаргументованим и на неки начин клеветничким. Оне су резултат апсолутне неинформисаности, а нећу ни да вјерујем да имају неке друге намјере. Милишић је студент Универзитета у Источном Сарајеву, али веома ријетко овдје борави и углавном је у Бањалуци. Ко је и на који начин Милишићу пренио информације о томе шта радимо, не знам и не бих коментарисао, али је јасно да није довољно упознат са подацима о упису, које потенцира као разлог за моју смјену - истакао је Грујић.

Он истиче да су факултети предузели неопходне мјере да би будућим студентима детаљно представили планове уписа.

- Већ у јануару смо у Сенату расправљали о уписној политици. Донијели смо одлуке, препоруке и упутства, које су потом реализовали декани - објашњава Грујић.

Истиче да су прошлог семестра имали и два радна састанка посвећена уписној политици. Њихов резултат био је да обиђу све школе и да са ђацима завршних разреда разговарају о упису на факултет.

- Промовисали смо све студијске програме. Ниједан факултет није пропустио да уради што је било у његовој могућности да промовише своје студије. Обишли смо све школе од Модриче до Требиња. Ни то, међутим, не помаже ако се смањује број средњошколаца - истакао је Грујић и додао да велики број младих наставља школовање и у иностранству.

У Унији студената РС раније су истакли да су од Сената Универзитета у Источном Сарајеву затражили Грујићеву смјену јер би слаб упис студената у будућности могао довести до урушавања и чак гашења те образовне установе. У саопштењу за јавност које је потписао Милишић истакнуто је да ће предузети низ активности за преиспитивање одговорности руководства универзитета. Милишић, међутим, није знао колико је студената ове године мање уписано у односу на претходне, нити да одговори на питање да ли сматра да су млади радије одабрали приватне или иностране факултете или је генерално смањен број свршених средњошколаца у РС.

Технолошки факултет

Декан Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миладин Глигорић каже да је за лош уписни резултат искључиво крива лоша демографска слика цијеле земље.

- Наше радне групе три мјесеца биле су на терену и обилазиле школе да би ђаке информисали о томе шта им нудимо од студијских програма и колико брзо се могу запослити са добијеним дипломама. Још се добро држимо с обзиром на то да је све мање средњошколаца који нам стижу - истиче Глигорић наводећи да су лани на студијском програму хемијско-инжењерство и технологија уписали 50, а ове године 36 бруцоша.

Академска 2015/16. година

3.068 - Одобрена уписна квота

1.050 - Буџет

1.116 - Самофинансирање

200 - Ванредни студенти

202 - Страни студенти

1.599 - Уписано у првом уписном року

Академска 2016/17. година

2.924 - Одобрено укупно

945 - Буџет

1.561 - Самофинансирање

248 - Ванредни студенти

170 - Страни студенти

1.211 - Уписано у првом уписном року

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана