Радници "Шума" ипак неће у штрајк, захтјеви остају на снази

Капитал
Радници "Шума" ипак неће у штрајк, захтјеви остају на снази

Синдикат запослених у „Шумама Српске“ одустао је од штрајка упозорења који је био заказан за 1. април, али не и од својих захтјева да се цијена рада у овом јавном предузећу повећа са 175 на 220 КМ, открива Капитал.

Новоименовани вршилац дужности генералног директора „Шума Српске“ Блашко Каурин каже да је јуче одржан састанак са представницима синдикалне организације на којем је исказано обострано разумијевање за проблеме с којима се сусреће ово јавно предузеће и његови запослени.

„Управа није против захтјева радника, али у овом тренутку није реално ићи у њихово испуњавање. Драго ми је што је синдикат показао разумијевање и одустао од штрајка упозорења, иако су остали при захтјевима за повећање цијене рада. Послије 15. маја ћемо наставити разговоре“, каже Каурин.

Он додаје да је већ усвојен финансијски план предузећа за ову годину, али да ће се због одлуке Владе РС о повећању минималца на 900 марака морати ићи у његове измјене.

Предсједник ове синдикалне организације у „Шумама Српске“ Блажо Продановић каже да су одлучили да за сада не иду у штрајк упозорења након што су им директори неколико шумских газдинстава објаснили да је дошло до озбиљних поремећаја на тржишту.

„Ми не одустајемо од захтјева за повећањем цијене рада, али смо прихватили да не крећемо у штрајк док се не види шта ће се дешавати на тржишту. Указано нам је на то да је једноставно стала потражња за шумским дрвним сортиментима и да то изазива проблеме у раду“, каже Продановић за Капитал.

Он додаје да је и новоименовани в.д. директора који је прије седам дана дошао на ту функцију затражио од синдиката да му се остави неко вријеме да сагледа ситуацију, истичући да је синдикат показао разумијевање и према тој чињеници.

Продановић каже и да је повећање минималца изазвало додатне проблеме у овом предузећу.

„Повећање минималца је довело до тога да је разлика између примања НК радника и инжењера 150-200 КМ. То није праведно, али то не значи да су примања НК радника висока. Наш основни циљ јесте да се побољша ситуација за раднике који раде на терену и који се баве најтежим пословима и зато остајемо при својим захтјевима“, каже Продановић.

Подсјећамо, поменути портал је прије десет дана објавио да је синдикат затражио састанак са Управом „Шума“ и најавио штрајк упозорења.

„Повећањем минималне плате на 900 КМ, дошло је до тога да ће се за 73 одсто свих запослених радника вршити доплата до минималне плате, односно да ће радници са коефицијентом 2,6 и они са коефицијентом 5,14 имати исту плату под условом да је полазна основа 175 КМ“, навели су из ове синдикалне организације у допису упућеном управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана