Radnici "Šuma" ipak neće u štrajk, zahtjevi ostaju na snazi

Kapital
Radnici "Šuma" ipak neće u štrajk, zahtjevi ostaju na snazi

Sindikat zaposlenih u „Šumama Srpske“ odustao je od štrajka upozorenja koji je bio zakazan za 1. april, ali ne i od svojih zahtjeva da se cijena rada u ovom javnom preduzeću poveća sa 175 na 220 KM, otkriva Kapital.

Novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora „Šuma Srpske“ Blaško Kaurin kaže da je juče održan sastanak sa predstavnicima sindikalne organizacije na kojem je iskazano obostrano razumijevanje za probleme s kojima se susreće ovo javno preduzeće i njegovi zaposleni.

„Uprava nije protiv zahtjeva radnika, ali u ovom trenutku nije realno ići u njihovo ispunjavanje. Drago mi je što je sindikat pokazao razumijevanje i odustao od štrajka upozorenja, iako su ostali pri zahtjevima za povećanje cijene rada. Poslije 15. maja ćemo nastaviti razgovore“, kaže Kaurin.

On dodaje da je već usvojen finansijski plan preduzeća za ovu godinu, ali da će se zbog odluke Vlade RS o povećanju minimalca na 900 maraka morati ići u njegove izmjene.

Predsjednik ove sindikalne organizacije u „Šumama Srpske“ Blažo Prodanović kaže da su odlučili da za sada ne idu u štrajk upozorenja nakon što su im direktori nekoliko šumskih gazdinstava objasnili da je došlo do ozbiljnih poremećaja na tržištu.

„Mi ne odustajemo od zahtjeva za povećanjem cijene rada, ali smo prihvatili da ne krećemo u štrajk dok se ne vidi šta će se dešavati na tržištu. Ukazano nam je na to da je jednostavno stala potražnja za šumskim drvnim sortimentima i da to izaziva probleme u radu“, kaže Prodanović za Kapital.

On dodaje da je i novoimenovani v.d. direktora koji je prije sedam dana došao na tu funkciju zatražio od sindikata da mu se ostavi neko vrijeme da sagleda situaciju, ističući da je sindikat pokazao razumijevanje i prema toj činjenici.

Prodanović kaže i da je povećanje minimalca izazvalo dodatne probleme u ovom preduzeću.

„Povećanje minimalca je dovelo do toga da je razlika između primanja NK radnika i inženjera 150-200 KM. To nije pravedno, ali to ne znači da su primanja NK radnika visoka. Naš osnovni cilj jeste da se poboljša situacija za radnike koji rade na terenu i koji se bave najtežim poslovima i zato ostajemo pri svojim zahtjevima“, kaže Prodanović.

Podsjećamo, pomenuti portal je prije deset dana objavio da je sindikat zatražio sastanak sa Upravom „Šuma“ i najavio štrajk upozorenja.

„Povećanjem minimalne plate na 900 KM, došlo je do toga da će se za 73 odsto svih zaposlenih radnika vršiti doplata do minimalne plate, odnosno da će radnici sa koeficijentom 2,6 i oni sa koeficijentom 5,14 imati istu platu pod uslovom da je polazna osnova 175 KM“, naveli su iz ove sindikalne organizacije u dopisu upućenom upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana