Радановић: Од почетка рата оскрнављено или срушено око 1.100 православнх гробаља у ФБиХ

СРНА
Радановић: Од почетка рата оскрнављено или срушено око 1.100 православнх гробаља у ФБиХ

БИЈЕЉИНА - На подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ око 1.100 православних гробаља је порушено или оскрнављено од почетка рата до данас, а све с циљем да се српски народ заплаши и да више ни не посјећује гробове својих најмилијих, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је рекао да се Србима у ФБиХ, којих је на том подручју 1991. године живјело 542.000, ускраћују основна људска права загарантована Уставом ФБиХ, као што су право на изражавање религије, вјеровања, окупљања и право да своју слободу религије декларишу на било којем мјесту.

Према његовим ријечима, у ФБиХ према расположивим подацима прије су била 2.554 насеља са српском већином, од којих се у око 1.000 налазила православна богомоља, гробље или други облик православног изражавања.

"Овдје је проблем у томе што је од 1992. године дошло до скрнављења рушења и на други начин уклањања православних обиљежја. Ситуација је таква да и данас на територији ФБиХ имамо необновљене цркве које нису биле у зони борбених дејстава", навео је Радановић.

Као примјер, Радановић је навео цркву у селу Врело код Цазина, у којем је живјело око 45 одсто Срба, која је запаљена и никада није обновљена, а налазила се далеко од борбене линије.

"Скоро је у селу Маоча код Брчког, насељеног вехабијама, срушено православно гробље, а у ФБиХ је све теже наћи православно гробље које није оскрнављено. Само на подручју Зенице се налазило 14 насељених мјеста са српском већином, и у већини њих су рушена или срнављена гробља, богомоље или друга православна обиљежја која су свједочила о животу српског православног народа на том подручју", указао је Радановић.

Радановић је подсјетио да су цијелом долином Босне од Сарајева, преко Високог, Какња, Брезе. Бусоваче и Зенице масовно рушена и скрнављена гробља и православна обиљежја, а све с циљем да се православни народ који је живио у ФБиХ заплаши и не долази више ни на гробље.

"Потпуно је јасно да они иду са концептом који ће уклонити православна обиљежја из ФБиХ.

По мом мишљењу тај концепт није великобошњачка политика, него је циљ да се у БиХ направи бошњакистан по узору на сличне муслиманске земље", упозорио је Радановић. У прилог томе, тврди Радановић, иде и чињеница да никада нико није кажњен за ова дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана