Рад на неодређено остаје, колективни уговори на три године

Марина Чигоја
Рад на неодређено остаје, колективни уговори на три године

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је јуче да је радна верзија новог закона о раду завршена те да у новом закону остаје рад на одређено и неодређено, а да ће се залагати да остане и минули рад, док би колективни уговори требало да буду обнављани сваке три године.

Савановић је истакао да би радна верзија 21. или 22. новембра требало да буде представљена социјалним партнерима у РС.

- Они ће сигурно имати одређене примједбе од којих ће реалне и прихватљиве бити узете у обзир, након чега ће коначна радна верзија новог закона о раду бити упућена у парламентарну процедуру - рекао је Савановић и додао да ће се залагати да минули рад остане у новом закону о раду.

Казао је да у новом закону остаје рад на одређено и неодређено вријеме, док ће колективни уговори, највјероватније, бити обнављани сваке три године и да ће се о њима усаглашавати послодавци и синдикат.

- Нема ништа спектакуларно у новом закону о раду у односу на постојећи што би уносило забуну и немир у јавност - рекао је Савановић.

Оштре реакције на приједлоге стижу и из Уније удружења послодаваца и из Савеза синдиката РС. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да не жели да коментарише појединачне чланове закона, али да је против формалних промјена којим би се замазале очи Међународном монетарном фонду (ММФ).

- То је погрешан приступ. Ми Закон о раду морамо промијенити због наше ефикасности и услова привређивања, а не због неког другог. Ако мисле да усвоје закон а да ништа не промијене, онда је боље да ништа не дирају - казао је Шкребић.

Он је истакао да су ФБиХ, Србија и Хрватска укинуле минули рад и да не види зашто би у РС било другачије.

- Такође, колективни уговори треба да буду обнављани сваке, а не сваке три године. Рад на одређено и неодређено треба да остане - казао је Шкребић.

Секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић каже да они нису добили радну верзију и да се нада да је неће ни добити.

- Надам се да ће нас министар обавијестити да су анализирали примјену постојећег Закона о раду. Нови закон о раду траже послодавци само због тога да би срушили колективне уговоре - казала је Оџаковићева.

Она је истакла да су у колективном уговору садржана кључна права радника - минули рад, најнижа плата, накнада за топли оброк, регрес, превоз и одређена давања у случају смрти или рођења дјетета.

- То послодавци желе да избришу јер хоће да више новца остане њима у џепу, а Влада им иде на руку и то прихвата - нагласила је Оџаковићева и додала да би укидањем само минулог рада радници већ у старту изгубили десет до 15 одсто плате.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да новим законом стечена права радника неће бити доведена у питање, док су за послодавце пронађена нова рјешења. На питање да ли би у РС могло доћи до протеста због доношења новог закона, Ђокић је казао да не искључује ту могућност, али да за то не постоји прави разлог.

- Закон нема тенденцију да ускрати права већ да их афирмише и да пронађе рјешење за будуће вријеме. Морамо да примјењујемо европске стандарде - рекао је Ђокић.

Ристић

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да је за њих Закон о раду веома битан јер радно законодавство мора да обезбиједи пословној заједници да буде конкурентна.

- Ми смо и до сада указивали на то да желимо већу мобилност радне снаге и приликом запошљавања и приликом престанка потребе за радом и поједностављење дисциплинског поступка, односно тражимо повећање одговорности и обавеза и на страни послодаваца и на страни радника - казала је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана