Пулмологија до краја године на Паприковцу

Данијела Стоканић
Пулмологија до краја године на Паприковцу

Бањалука - Пацијенти и особље Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра РС 2018. годину дочекаће у новим, савременим просторијама у Централном медицинском блоку у бањалучком насељу Паприковац.

Како би што прије изашли из дотрајале зграде, особље ове клинике затекли смо како ужурбано пакује само основне ствари, јер их на новој локацији чека све оно што је потребно за нормално функционисање. Начелник Клинике за плућне болести Маринко Вучић истакао је да болеснике, који су, како каже, иоле за кућно лијечење, отпуштају. 

- Циљ нам је да до пресељења број пацијената сведемо на двадесетак, како бисмо се што брже и лакше преселили на нову локацију, јер је технички немогуће преселити 80 људи - казао је Вучић и додао да ће, све док не пређу на нову локацију, примати само хитне случајеве.

Истакао је да ће пресељењем у нову зграду добити нови простор и квалитет, који ће највише осјетити пацијенти.

- Собе у згради гдје смо тренутно смјештени су шестокреветне, тако да тешко обољели заједно леже са осталим пацијентима. Осим тога, пресељењем ће и проблеми мањка тоалета и купатила постати прошлост, као и кров који прокишњава и лоше гријање - казао је Вучић.

Главна сестра Клинике за плућне болести УКЦ-а Вера Тепић истакла је да су она и њене колеге прошле неопходну обуку.

- Собе на Паприковцу, за разлику од ових у центру, много су комотније, свјетлије и прозрачније, тако да једва чекамо да пређемо у нову зграду - казала је Тепићева.

Како су објаснили у УКЦ-у РС, почетак пресељења организационих јединица из центра града под један кров је први корак ка остварењу крајњег циља.

- Клиника за плућне болести је прва организациона јединица која ће бити пресељена. Она ће бити смјештена у реновиране просторије крила А и Б на четвртом спрату Централног медицинског блока, а у двокреветним и једнокреветним собама распоређено је 60 кревета - казали су УКЦ-у.

Додали су да у овој организационој јединици постоје три амбуланте, пријемна и специјалистичка, затим Онколошка и Алерголошка амбуланта, као и три кабинета.

Додали су да су кревети аутоматизовани и пацијент ће моћи да га подеси помоћу прекидача и заузме најудобнији положај.

  • Свака соба има сопствени тоалет, туш, а омогућена је и стална комуникација пацијента са медицинским сестрама, преко уређаја за позив, који се налази у соби. Пацијент треба само да притисне дугме, а звучни и свјетлосни сигнал о позиву ће се емитовати на пулту медицинских техничара, који се искључује у тренутку када сестра приђе пацијенту - објаснили су у УКЦ-у РС.

Пројекат вриједан 84 милиона евра

Реконструкција и опремање Централног медицинског блока УКЦ РС подразумијева санацију око 41.000 метара квадратних и изградњу новог сјеверног крила површине око 17.000 метара квадратних.

Комплетни радови требало би да буду завршени половином 2018, а ријеч је о пројекту Владе РС и Министарства здравља и социјалне заштите вриједном 84 милиона евра.

Клиника посједује три одјељења:

•        Одјељење пулмологије са кабинетима, пријемно -  поликлиничким трактом и полуинтензивном његом

•        Одјељење онкологије са општом пулмологијом 

  • •        Одјељење за специфична плућна обољења и грануломатозне болести

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана