Представљена аутобиографска књига Средоје Новића

СРНА
Представљена аутобиографска књига Средоје Новића

ГРАДИШКА - У Културном центру у Градишци вечерас је представљена аутобиографска књига Средоја Новића "Од Детлака до Ист Ривера". Новић је тренутно делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, а обављао је функције министара цивилних послова у Савјету министара, директора Агенције за истраге и заштиту БиХ и министара унутрашњих послова Републике Српске, али, како је рекао новинарима, није желио да пише о детаљима из своје богате полицијске и политичке каријере.

Пишући о свом животу који је започео као дванаесто дијете у сиромашној породици Доњем Детлаку код Дервенте, а доживио је ту част да као министар цивилних послова у Савјету министара говори у загради УН, аутор се опредијелио за то да читаоцима прикаже како се са јасним циљем може доста постићи иако није из богате породице.

О Новићу и његовом аутобиографском дјелу у Градишци је говорио и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, који је навео да није неутралан када говори о дјелу аутора за којег га веже дугогодишње пријатељство.

Каран је истакао да је ово ипак књижевно, а не полицијско дјело, човјека који има богато државничко искуство и који је морао на неки начин оставити писано свједочење о нестанку и распаду бише државе и настанку Републике Српске.

"Порука Новићеве књиге је да вриједности из своје породице претачемо у све што радимо у животу, те да ћемо државу сачувати само ако сачувамо породицу", рекао је Каран.

О књизи "Од Детлака до Ист Ривера" говорили су и градски менаџер Градишке Бојан Вујиновић и професор Ненад Новаковић.

Новаковић је истакао да је ова књига хроника о 70 година израстања једног система, гашењу бивше државе, ратним дешавањима и поратном периоду, али да је писана као биографија која прати узрастања система кроз тему породице као основне ћелије друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана