Predstavljena autobiografska knjiga Sredoje Novića

SRNA
Predstavljena autobiografska knjiga Sredoje Novića

GRADIŠKA - U Kulturnom centru u Gradišci večeras je predstavljena autobiografska knjiga Sredoja Novića "Od Detlaka do Ist Rivera". Nović je trenutno delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a obavljao je funkcije ministara civilnih poslova u Savjetu ministara, direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH i ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali, kako je rekao novinarima, nije želio da piše o detaljima iz svoje bogate policijske i političke karijere.

Pišući o svom životu koji je započeo kao dvanaesto dijete u siromašnoj porodici Donjem Detlaku kod Dervente, a doživio je tu čast da kao ministar civilnih poslova u Savjetu ministara govori u zagradi UN, autor se opredijelio za to da čitaocima prikaže kako se sa jasnim ciljem može dosta postići iako nije iz bogate porodice.

O Noviću i njegovom autobiografskom djelu u Gradišci je govorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je naveo da nije neutralan kada govori o djelu autora za kojeg ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Karan je istakao da je ovo ipak književno, a ne policijsko djelo, čovjeka koji ima bogato državničko iskustvo i koji je morao na neki način ostaviti pisano svjedočenje o nestanku i raspadu biše države i nastanku Republike Srpske.

"Poruka Novićeve knjige je da vrijednosti iz svoje porodice pretačemo u sve što radimo u životu, te da ćemo državu sačuvati samo ako sačuvamo porodicu", rekao je Karan.

O knjizi "Od Detlaka do Ist Rivera" govorili su i gradski menadžer Gradiške Bojan Vujinović i profesor Nenad Novaković.

Novaković je istakao da je ova knjiga hronika o 70 godina izrastanja jednog sistema, gašenju bivše države, ratnim dešavanjima i poratnom periodu, ali da je pisana kao biografija koja prati uzrastanja sistema kroz temu porodice kao osnovne ćelije društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana