Direktori škola tek na 14. mjestu po visini zarade

Anita Janković Rečević
Direktori škola tek na 14. mjestu po visini zarade

BANjALUKA - Direktori srednjih škola širom Srpske tvrde da su njihova primanja nerijetko niža od plata profesora sa dodatnim časovima i višegodišnjim iskustvom, a u pojedinim obrazovnim ustanovama rukovodioci su čak 14. na platnom spisku po visini zarada.

Zaposleni u direktorskim foteljama smatraju da su zanemareni kada je riječ o njihovom materijalnom statusu, jer Sporazumom o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture RS iz avgusta prošle godine nisu obuhvaćeni rukovodioci srednjoškolskih ustanova.

Predsjednik Udruženja direktora srednjih škola RS Miroslav Topalović kaže da zbog pomenutog usklađivanja i povećanja plata profesorima u nekim školama rukovodioci nemaju najviša primanja u okviru svoje organizacione jedinice, što bi trebalo da bude slučaj.

- Ima škola gdje je plata direktora niža ili u nivou sa profesorima koji imaju više godina staža, ili dva, tri časa preko norme. Dešava se i da je direktor 14. na platnoj listi po visini primanja u pojedinim, manjim opštinama. Zbog takve situacije nedavno smo u Bijeljini održali sastanak udruženja direktora da bi ukazali na tu problematiku - kaže Topalović.

Istakao je da su Ministarstvu prosvjete i kulture RS uputili inicijativu za povećanje plata s ciljem poboljšanja statusa direktora.

- Dobili smo odgovor da je ovo pitanje u domenu Zakona o platama te da će naš zahtjev biti predmet izmjena navedenog zakonskog rješenja. Da li će to biti kroz šest mjeseci, godinu niko ne zna. Svjesni smo situacije u zemlji, da je kriza u cijelom svijetu i ne mislimo da resorno ministarstvo ima novac, ali nam ne da. Ne želimo djelovati kao sindikalna organizacija, naprotiv. Najveći smo partner Ministarstva prosvjete, ali želimo da ukažemo da naš status nije zadovoljavajući. Odgovorni smo za sve i svašta, visina plate je i statusno pitanje i želimo da to bude prepoznato od strane viših instanci - pojasnio je Topalović.

Plate direktora srednjih škola, priča Topalović, rangiraju se po tri platna razreda, odnosno po veličini obrazovne ustanove.

- Osnovna plata rukovodilaca škola koje imaju do 400 učenika je oko 1.800 KM, direktori ustanova u kojima se obrazuje između 400 i 800 ćaka primaju oko 1.990 KM, a tamo gdje je više od 800 učenika direktorska plata kreće se oko 2.100 maraka. To je osnovna plata na koju se obračunava minuli rad i drugi dodaci - kazao je Topalović.

Direktorica prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole Dražena Mršić potvrdila je da su rukovodioci srednjih škola nezadovoljni trenutnim statusom.

- Razumijemo zbog čega nije došlo do povećanja naših plata i da ćemo morati čekati da se to desi, ali naše je da izrazimo nezadovoljstvo i pokažemo svoj stav. Nastavićemo da se borimo za bolje uslove rada i veću plata, s obzirom na obim poslova koji obavljamo i odgovornost koju nosimo vodeći školu. Smatramo da bi taj status trebalo da bude daleko viši - navela je Mršićeva.

Ministarstvo prosvjete

Pitanje o povećanju plata direktora srednjih škola Ministarstvu prosvjete i kulture RS nedavno je uputio i narodni poslanik Dragan Galić. U odgovoru resornog ministarstva koji se nalazi na sajtu Narodne skupštine navedeno je da su platni koeficijenti direktora osnovnih i srednjih škola sa VSS i nakon prošlogodišnjeg sporazuma o usklađivanju platnih koeficijenata zaposlenih sa VSS u školama i kulturi veći od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana