Директори школа тек на 14. мјесту по висини зараде

Анита Јанковић Речевић
Директори школа тек на 14. мјесту по висини зараде

БАЊАЛУКА - Директори средњих школа широм Српске тврде да су њихова примања неријетко нижа од плата професора са додатним часовима и вишегодишњим искуством, а у појединим образовним установама руководиоци су чак 14. на платном списку по висини зарада.

Запослени у директорским фотељама сматрају да су занемарени када је ријеч о њиховом материјалном статусу, јер Споразумом о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе РС из августа прошле године нису обухваћени руководиоци средњошколских установа.

Предсједник Удружења директора средњих школа РС Мирослав Топаловић каже да због поменутог усклађивања и повећања плата професорима у неким школама руководиоци немају највиша примања у оквиру своје организационе јединице, што би требало да буде случај.

- Има школа гдје је плата директора нижа или у нивоу са професорима који имају више година стажа, или два, три часа преко норме. Дешава се и да је директор 14. на платној листи по висини примања у појединим, мањим општинама. Због такве ситуације недавно смо у Бијељини одржали састанак удружења директора да би указали на ту проблематику - каже Топаловић.

Истакао је да су Министарству просвјете и културе РС упутили иницијативу за повећање плата с циљем побољшања статуса директора.

- Добили смо одговор да је ово питање у домену Закона о платама те да ће наш захтјев бити предмет измјена наведеног законског рјешења. Да ли ће то бити кроз шест мјесеци, годину нико не зна. Свјесни смо ситуације у земљи, да је криза у цијелом свијету и не мислимо да ресорно министарство има новац, али нам не да. Не желимо дјеловати као синдикална организација, напротив. Највећи смо партнер Министарства просвјете, али желимо да укажемо да наш статус није задовољавајући. Одговорни смо за све и свашта, висина плате је и статусно питање и желимо да то буде препознато од стране виших инстанци - појаснио је Топаловић.

Плате директора средњих школа, прича Топаловић, рангирају се по три платна разреда, односно по величини образовне установе.

- Основна плата руководилаца школа које имају до 400 ученика је око 1.800 КМ, директори установа у којима се образује између 400 и 800 ћака примају око 1.990 КМ, а тамо гдје је више од 800 ученика директорска плата креће се око 2.100 марака. То је основна плата на коју се обрачунава минули рад и други додаци - казао је Топаловић.

Директорица приједорске Угоститељско-економске школе Дражена Мршић потврдила је да су руководиоци средњих школа незадовољни тренутним статусом.

- Разумијемо због чега није дошло до повећања наших плата и да ћемо морати чекати да се то деси, али наше је да изразимо незадовољство и покажемо свој став. Наставићемо да се боримо за боље услове рада и већу плата, с обзиром на обим послова који обављамо и одговорност коју носимо водећи школу. Сматрамо да би тај статус требало да буде далеко виши - навела је Мршићева.

Министарство просвјете

Питање о повећању плата директора средњих школа Министарству просвјете и културе РС недавно је упутио и народни посланик Драган Галић. У одговору ресорног министарства који се налази на сајту Народне скупштине наведено је да су платни коефицијенти директора основних и средњих школа са ВСС и након прошлогодишњег споразума о усклађивању платних коефицијената запослених са ВСС у школама и култури већи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног Законом о платама запослених у органима управе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана