Представљен научни рад из енергетике

СРНА
Представљен научни рад из енергетике

БАЊАЛУКА- Компаније "Проинтер" и "Калдера" представиле су свој научни рад о управљању средњонапонском мрежом на овогодишњем скупу ЦИГРЕ Србија на Златибору, којем се одазвало више од 1.000 учесника из региона, Европске уније и Кине са 180 научно-стручних радова из енергетике.

Из "Проинтера" је саопштено да је пројекат управљања средњонапонском мрежом већ у употреби у Републици Српској, као и да су у њему учествовали домаћи инжењери.

Тим лидер за енергетска рјешења у "Проинтеру" Дејан Ивић рекао је да је пројекат заснован на даљинском управљању средњонапонском мрежом по дубини.

"Суштина је да смо развили сопствени систем и интегрисали уређај за даљинско управљање у постојеће растављаче произвођача `Калдера`. На тај начин добили смо интелигентни растављач који се може користити као много боља опција у односу на неке друге, комерцијалне, у смислу уложеног и добијеног. Овај систем је већ годину дана у пуној функцији на подручју Приједора, тачније, у мјесту Љубија и изузетно смо задовољни како функционише", истакао је Ивић.

Замјеник директора компаније "Калдера" Недељко Бабић рекао је да је ова компанија стигла на ЦИГРЕ скуп у пуном капацитету.

"Фокус овогодишњег савјетовања био је на флексибилности електроенергетских система, на шта и иначе треба обратити посебну пажњу, с обзиром на тренд преласка на одрживу енергију и прилагођавања мреже", додао је Бабић.

ЦИГРЕ Србија је професионална асоцијација која се на домаћем и међународном плану готово шест деценија бави развијањем техничких знања и размјеном информација и искустава из области производње, преноса и дистрибуције електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана