Predstavljen naučni rad iz energetike

SRNA
Predstavljen naučni rad iz energetike

BANjALUKA- Kompanije "Prointer" i "Kaldera" predstavile su svoj naučni rad o upravljanju srednjonaponskom mrežom na ovogodišnjem skupu CIGRE Srbija na Zlatiboru, kojem se odazvalo više od 1.000 učesnika iz regiona, Evropske unije i Kine sa 180 naučno-stručnih radova iz energetike.

Iz "Prointera" je saopšteno da je projekat upravljanja srednjonaponskom mrežom već u upotrebi u Republici Srpskoj, kao i da su u njemu učestvovali domaći inženjeri.

Tim lider za energetska rješenja u "Prointeru" Dejan Ivić rekao je da je projekat zasnovan na daljinskom upravljanju srednjonaponskom mrežom po dubini.

"Suština je da smo razvili sopstveni sistem i integrisali uređaj za daljinsko upravljanje u postojeće rastavljače proizvođača `Kaldera`. Na taj način dobili smo inteligentni rastavljač koji se može koristiti kao mnogo bolja opcija u odnosu na neke druge, komercijalne, u smislu uloženog i dobijenog. Ovaj sistem je već godinu dana u punoj funkciji na području Prijedora, tačnije, u mjestu Ljubija i izuzetno smo zadovoljni kako funkcioniše", istakao je Ivić.

Zamjenik direktora kompanije "Kaldera" Nedeljko Babić rekao je da je ova kompanija stigla na CIGRE skup u punom kapacitetu.

"Fokus ovogodišnjeg savjetovanja bio je na fleksibilnosti elektroenergetskih sistema, na šta i inače treba obratiti posebnu pažnju, s obzirom na trend prelaska na održivu energiju i prilagođavanja mreže", dodao je Babić.

CIGRE Srbija je profesionalna asocijacija koja se na domaćem i međunarodnom planu gotovo šest decenija bavi razvijanjem tehničkih znanja i razmjenom informacija i iskustava iz oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana