Правосуђе жмури на убиство 3.500 Срба у Подрињу и Бирчу

Ц. М.
Правосуђе жмури на убиство 3.500 Срба у Подрињу и Бирчу

Братунац - Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић упутио је јуче критике правосудним органима на нивоу БиХ истичући да нису спремни да процесуирају одговорне за злочине на подручју средњег Подриња и Бирча, гдје је убијено 3.500 Срба.

- Тамо је страдало 3.500 Срба, а 5.400 српских породица је остало без имовине - навео је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања годишњице злочина над Србима на поменутим подручјима, које је заказано за сутра у 11 часова на Градском гробљу у Братунцу, гдје ће бити служен парастос.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе РС за његовање традиција ослободилачких ратова, казао је да је 80 одсто људи страдало од маја 1992. до јануара 1993. године.

- Те злочине починила је Армија БиХ са Насером Орићем на челу. У Сребреници и Братунцу страдало је приближно по 400 Срба - рекао је Савановић и додао да жртвама свих етничких припадности треба одати почаст.

Удружење "Сребреница" позвало је грађане да у што већем броју дођу и одају почаст убијеним Србима.

Савановић је казао да ће у недјељу бити обиљежене 73 године од битке на Козари.

- Та битка ушла је у историју као легенда о отпору фашизму који је уништавао све пред собом - истакао је Савановић.

Предсједник Пододбора за одржавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић казао је да ће обиљежавање на Козари почети у 9.30 часова код виле "Мраковица".

- Позвали смо општине од Мркоњић Града до Дервенте да организују бесплатан превоз за грађане до Козаре, а о времену и мјесту поласка заинтересовани се могу информисати у општинама - казао је Дуњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана